Május végén döntenek a vásárhelyi 2-es iskola átnevezéséről

A marosvásárhelyi RMDSZ elnöke és az önkormányzati frakció vezetője a múlt pénteken iktatta a polgármesteri hivatalban a 2. számú általános iskola átnevezésére vonatkozó határozattervezetét – olvasható a szövetség helyi szervezetének közleményében. E szerint a névadási eljárásban az utolsó szakaszához ért a kezdeményezés, mely szerint a 2013-2014-es tanévtől kezdve az eddig számozott iskolát „Dr. Bernády György Általános Iskolának” fogják nevezni.

A mintegy két éve tartó, több közéleti és szakmai vitát kiváltó kérdés az iskola vezetőtanácsában hozott döntést követően a névadás véglegesítése, a városi névadó bizottság pozitív értékelését és a megyei bizottság negatív véleményezését követően került a helyi tanácshoz.

„Nem volt könnyű végigjárni a névadási folyamat labirintusait, de az RMDSZ következetes politizálásának köszönhetően eljutottunk végre az utolsó mozzanatig, remélem, hogy a helyi román politikusok megértették, hogy a kezdeményezés, amely egy városépítő géniusznak szentel emléket, mind a román, mind a magyar közösség szempontjából méltányos és vitathatatlan” - fogalmazott Peti András. Hozzátette: egy interetnikus, multikulturális városban az egészséges európai szellemiségnek megfelelően, a kölcsönös tisztelet jegyében, a harmonikus együttélés érdekében fontos mindkét szellemi örökség értékeit megbecsülni és megjeleníteni.

A dokumentum megjegyzi, hogy Marosvásárhelyen a 18 oktatási intézmény közül mindössze kettő viseli magyar személyiség nevét, illetve kettő még nincs elnevezve.

Kapcsolódók

Kimaradt?