Kelemen: inkább a régiókról tartsunk népszavazást

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint az államfőnek jogában áll referendumot kihirdetni az egykamarás parlamentre való áttérésről és a honatyák számának csökkentéséről, ám az RMDSZ nem támogatja a népszavazást, mert a kétkamarás parlament híve.

A politikus csütörtökön a Mediafax hírügynökségnek elmondta: az RMDSZ álláspontja szerint a képviselőháznak az arányosság elve szerint megválasztott 300 képviselőből, illetve a nemzeti kisebbségek szervezeteinek 18 képviselőjéből kellene állnia; a szenátus száz fős lenne, és az ország területi képviseletét látná el.  

Kelemen szerint az állampolgárok gondjai nem állnak összefüggésben a kétkamarás parlament megtartásával. „Az egykamarás törvényhozói testületre való áttérés nem jelentene jelentős megtakarítást. Takarékossági alapon a parlamentet is meg lehetne szüntetni” – jelentette ki.

Az RMDSZ elnöke úgy véli: ha már felvetődött újabb referendum kihirdetése, akkor ennek a népszavazásnak a tervezett közigazgatási átszervezéséről kellene szólnia. „Azt kellene megkérdezni a polgároktól, egyetértenek-e egy újabb közigazgatási szint bevezetésével a megyék és a központi kormányzat közé. Vagy azt, hogy akarnak-e pénzt áldozni a bürokrácia növelésére” – mondta Kelemen Hunor.

Kapcsolódók

Kimaradt?