GCS: csökkenőben van a vírus terjedésének üteme az országban

Csökkenőben van a koronavírus terjedésének üteme Romániában, a járványvédelmi intézkedéseket azonban továbbra is szigorúan be kell tartani, mert még mindig magas az intenzív terápiás ellátásra szoruló betegek száma – hívja fel a figyelmet a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A GCS tájékoztatása szerint míg egy hónappal ezelőtt mintegy 60 ezer új megbetegedést jegyeztek egy hét alatt, az elmúlt héten 35 ezer alá csökkent az új esetek száma. Ez arra utal, hogy csökkenőben van a járvány terjedésének üteme, ahhoz azonban, hogy ez a tendencia megmaradjon, továbbra is be kell tartani az egészségvédelmi szabályokat.

A hatóságok emlékeztetnek, hogy a téli ünnepek alatt is érvényben maradnak – többek között – a következő intézkedések:

  • nem gyülekezhetnek az utcán hat személynél többen, ha csak nem egyazon család tagjairól van szó;
  • tilos a magánrendezvények (ünnepségek, összejövetelek stb.) szervezése;
  • 23 óra és 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, ebben az idősávban csak a vonatkozó törvény által előírt okokból hagyhatják el lakhelyüket a polgárok.

A szájat és orrot eltakaró védőmaszk viselése a nyitott és zárt nyilvános tereken is kötelező – figyelmeztet a GCS.

Az igazolt új eseteket azonban annak függvényében kell nézni, hogy hány tesztet végeznek. Az európai járványügyi központ (ECDC) adatai szerint az elmúlt héten mindössze 110 120 koronavírustesztet végeztek, míg azelőtt egy hét alatt 170 289-et.

(címlapfotó forrása: Bihar megyei tanács

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?