Függőben a forradalmárgyilkossággal vádolt AUR-os képviselő mandátuma

A képviselőház mandátumigazoló bizottsága elhalasztotta az AUR színeiben megválasztott Francisc Tobă megbízatásának hitelesítését. Mindazonáltal a döntés minden jel szerint csupán elodázni tudja, megakadályozni nem, hogy a nagyszebeni forradalom leverésében érintett nyugalmazott alezredes parlamenti képviselő legyen a hétfőn kezdődött négyéves törvényhozási ciklusban.

A parlamentbe frissen bejutott Románok Egységéért Szövetség (AUR) listáin két olyan egykori katonatiszt is helyet kapott, aki 31 évvel ezelőtt részt vett a kommunista diktatúra elleni felkelés leverésében: Nicolae Roman nyugalmazott tábornok és Francisc Tobã nyugállományú alezredes. Emiatt a forradalom 31. évfordulója alkalmából, december 16-án rendezett temesvári megemlékezésen kifütyülték a párt vezetőit, még azelőtt pedig a Temesvár Társaság forradalmárszervezet felszólította a radikális nacionalista tömörülés elnökét, hogy tartsa távol magát a rendezvénytől. Válaszként George Simion AUR-elnök közölte, hogy tüzetesen átvizsgálnak „minden dokumentumot”, illetve „nem érvényesítik” Tobă mandátumát. Romantól ugyanakkor nem határolódott el a párt.

A veterán újonc

Az 67 éves Francisc Tobã fegyverzet- és rakétaspecialistaként szerzett diplomát a bukaresti katonai akadémián. A forradalom idején századosi rangban védte a rendszert a „huligánok” és egyéb „felforgató elemek” ellen – ahogyan annak idején Nicolae Ceauşescu jellemezte a felkelőket.

Az 1989-es események idején Nagyszebenben csaknem száz ember halt meg, és mintegy kétszázan megsebesültek. Több száz tüntetőt fogvatartottak és megkínoztak. A korabeli beszámolók a felelősök között említik Francisc Tobã nevét is, az egykori katonatiszt azonban megúszta a büntetőjogi felelősségre vonást.

A forradalomban játszott szerepe miatt tíz évvel a rendszerváltás után bíróság elé állították ugyan, viszont a dossziét eljárási hibákra hivatkozva a bíróság visszadobta. Egyesek gyanítják, hogy az eljárási hibákat szándékosan rejtették el a katonai ügyészek a dossziéban. Az egyik ilyen „hiba” volt, hogy az elhunytként feltüntetett áldozatok egyike még élt az ezredfordulón indult per idején.

Az ügyészségre visszaküldött dossziét jegelték, majd tíz év után, 2010-ben végérvényesen eltemették: a vádakat ejtették a cselekmények elévülése miatt. Az alezredes ártatlanságát tehát soha nem mondták ki. Korabeli sajtóbeszámolók szerint Tobă a nagyszebeni kórház parancsnokaként, illetve személyesen is felelős sebesültek megkínzásáért és meggyilkolásáért.

Noha az AUR önmagát rendszerkritikus pártként állítja be, és büszkén hirdeti, hogy új arcokat hoz a politikába, Brassó megyei listavezetője, Francisc Tobă nem pusztán régi arc, hanem hosszú éveken át a politikai establishment része volt. 1992-1996 között a Társadalmi Demokrácia Romániai Pártja (PDSR, későbbi PSD) színeiben parlamenti képviselő volt. Később rövid ideig Adrian Năstase szociáldemokrata párti (PSD) miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójává nevezték ki, majd diplomáciai tanácsosként tevékenykedett Románia bécsi EBESZ-képviseletén. Szintén a Năstase-érában irányította a Romaero állami repülőgépgyártó és javító vállalatot.

Törvényhozóként fontos szerepet játszott a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) létrehozásában. Tulajdonképpen őt tartják a szolgálat „atyjának”. Szerepét jelzi egyrészt a szolgálat megalapítását és működését szabályzó törvény elfogadása érdekében kifejtett tevékenysége, illetve az a tény, hogy a frissen létrehozott intézmény sajtófőnökévé egykori feleségét, Daniela Iuliana Tobát nevezték ki. A valamikori házaspár közösen hozta létre a Semper Fidelis nevű egyesületet, amely elvileg a nyugalmazott katonák jogaiért küzd, és tiszteletbeli tagjai között megtalálható Mircea Chelaru tábornok, egykori vezérkari főnök. Utóbbi a nyugállományba vonulása után több szélsőjobboldali kezdeményezés körül is bábáskodott, az idei parlamenti választásokon pedig szintén az AUR színeiben szerzett törvényhozói mandátumot.

Elkalandozott lövedékek

A másik tábornok, aki szintén az AUR színeiben jutott parlamenti mandátumhoz, az 1989-es temesvári vérengzésekben érintett. Nicolae Romantól azonban nem határolódott el a párt, mert „az ország egyik értékes embere”. Roman egy gépesített hadosztály parancsnoka volt 1989-ben. Az akkori események kutatói szerint egysége több olyan ponton is jelen volt a forradalom napjaiban, ahol halálos áldozatokat követelő megtorlások történtek. Felelősségre őt sem vonták, sőt forradalmár igazolvánnyal rendelkezik –1989. decemberében állítólag átállt a „nép” oldalára –, és élvezi az ezzel járó pénzügyi előnyöket.

A nyugalmazott tábornok tagadja, hogy köze lett volna a forradalom véres leveréséhez. Az Adevărulnak adott interjújában azt mondta, hogy egységével mindössze azért vonult végig Temesvár utcáin – rezesbanda kíséretében –, hogy jelezze: a hadsereg ura a helyzetnek. Azt is állította, hogy beosztottjai közül senki nem lőtt a tömegbe, de azt nem zárja ki, hogy egyeseket eltaláltak a „levegőbe lőtt lepattanó lövedékek”.

„Szép mese”

A december 16-i temesvári megemlékezéseken a forradalmárok képviselői kifütyülték az AUR vezetőit, amikor megjelentek, hogy gyertyát gyújtsanak a temesvári ortodox katedrális lépcsőin, ahol egyébként 31 évvel ezelőtt halomra lőtték a rendszerellenes tüntetőket. A forradalmárok tiltakozása nyomán George Simion közölte, hogy újragondolták Francsic Tobă jelölését, és úgy döntöttek, hogy „nem érvényesítik” a parlamenti mandátumát.

„Nehéz döntés, olyan döntés, amely kárt okozhat nekünk, de sokkal fontosabb, hogy becsületesek legyünk, és ne kövessünk el hibákat” – fogalmazott az AUR elnöke a Facebookon közzétett videóüzenetében.

Az érintett „szép mesének” nevezte a december 6-án szerzett mandátuma érvénytelenítését, ugyanis – mint hangsúlyozta – a házszabály értelmében egy megválasztott képviselő mandátumát csak akkor lehet érvényteleníteni, ha korábban jogerősen elítélték a választási törvények megsértése miatt. Ugyanakkor az ellene felhozott vádakkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy „olyan gyilkosságokért és egyéb badarságokért” vádolják, amelyek „nem igazolódtak be”.

A képviselőház mandátumigazoló bizottsága döntése nyomán végül hétfő este 329 képviselő tehette le a hivatali esküt, Francisc Tobă azonban nem volt köztük. A testület azonban nem utasította el az AUR-os politikus mandátumának hitelesítését, csupán elhalasztotta a döntést a házszabály 7-es cikkére hivatkozva. Ennek értelmében egy képviselő mandátumának hitelesítése akkor halasztható el, ha az illető nem nyújtja be a törvény által megkövetelt összes dokumentumot, vagy nem sikerül tisztázni az ügyében benyújtott óvás valamennyi részletét. A bizottságnak a tisztázást követően tíz napon belül össze kell ülnie és döntenie kell. 

Nem az AUR az egyetlen párt, amely utólag próbálta érvényteleníttetni egyik listavezetője megválasztását. Igaz, a Szociáldemokrata Pártot nem több évtizedes kompromittáló információk kényszerítették erre a lépésre, hanem egy kampánybeli incidens. A jelöltlistákat már véglegesítették, amikor az országos korrupcióellenes ügyosztály (DNA) bejelentette, hogy vizsgálatot indít Bukarest első kerületének volt polgármestere, Daniel Tudorache ellen. A politikus bejelentette, hogy távozik a szociáldemokraták kerületi szervezetének éléről, Marcel Ciolacu pártelnök pedig azt nyilatkozta, hogy a meggyanúsított és a pártból felfüggesztett politikus „automatikusan elveszíti a parlamenti mandátumát”. Ez végül nem történt meg, Daniel Tudorache mandátumát hitelesítették. A Szabad Európa román nyelvű szolgálata korábban arról tudósított, hogy értesülései szerint Tudorache felfüggesztése nem lépett hatályba, erre vonatkozóan nem történt semmiféle hivatalos lépés a PSD kerületi szervezeténél. Ilyen esetekben az egyetlen megoldás az, hogy az érintettet szép szóval ráveszik, hogy mondjon le képviselői mandátumáról – mondták a Szabad Európának nyilatkozó szociáldemokrata források.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?