Többletadók kiszabásával zárta az évet a nagyváradi helyi tanács

Alkategóriákra osztott „tömbökben” szavaztak csütörtökön a nagyváradi önkormányzati képviselők egyes telkek és épületek felüladóztatásáról, illetve a felüladóztatás feltételes felfüggesztéséről. Az ülés 576 napirendi pontja közül 505 erről szólt.

A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta nagyváradi polgármester elmondta, hogy a többletadókat a gondozatlan, elhanyagolt épületek és telkek tulajdonosaira róják ki. Idén 44 gondozatlan telek tulajdonosának kellett 500 százalékos adót fizetnie, 2021-ben 46-re szabják ki a többletadót. A városközpontban lévő beépítetlen telket tulajdonosainak 50 százalékkal nagyobb adót kell fizetniük, idén 16-an kerültek ebbe a kategóriába, jövőre 15-en lesznek, egy telken kezdtek el építkezni, mondta a polgármester.

Az épületek esetében az 500 százalékos adót 349 elhanyagolt épület miatt rótták ki, jövőre 320-ra fogják. Azoknak az épülettulajdonosoknak a száma, akik építkezési engedélyt kértek és elkezdték a munkát, s emiatt felfüggesztették a felüladóztatásukat 82-ről (2020) 122-re (2021) nőtt. A polgármester azt is elmondta: felfüggesztik a felüladóztatást abban az esetben, ha egy épület tulajdonosa vagy társtulajdonosa december 31-éig befizeti az épület felújításának becsült költségéből a ráeső részt, és építkezési engedélyt is kap.

A voksolás a következőképpen alakult: a telkek 500 százalékos felüladóztatását (1–48 számú határozattervezetek) a 20 nemzeti liberális párti tanácstag és a négy RMDSZ-es igen szavazatával, valamint a  három  szociáldemokrata tanácstag tartózkodása mellett fogadták el az ülésen, a telkek 50 százalékos felüladóztatását (49–63) a PNL 20 igen, az RMDSZ négy nem, illetve a PSD három tartózkodása mellett hagyták jóvá.

Az épületek 500 százalékos felüladóztatásánál az RMDSZ-frakció tartózkodott, a PSD szavazott nemmel. Az építkezési engedély kiváltása miatt felfüggesztett 500 százalékos felüladóztatást (385–496) csak a szociáldemokraták nem támogatták, s ugyanez volt az arány az utolsó tömbnél (497–505) is. Itt a tulajdonosnak akkor nem kell 500 százalékos adót fizetniük, ha elvégeztetik a nekik kiküldött értesítésekben szereplő munkálatokat.

Az önkormányzat ülése egyébként Ionel Vila főjegyző búcsúztatásával zárult, ő saját elmondása szerint 34 évig dolgozott a váradi önkormányzatnál, s nyugdíjba megy.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?