Magyar állami kitüntetéssel ismerték el Bálint Ferenc brassói pedagógust

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át kedden délután Bálint Ferenc György, a BrassaÏ Magyar Adás szerkesztő-műsorvezetője, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium tanára.

Az Áder János köztársasági elnök által „több évtizedes televíziós műsorszerkesztői, riporteri és pedagógusi tevékenysége, valamint a brassói magyar közösség életében betöltött szerepe” elismeréseként adományozott magyar állami kitüntetést szűk körben adta át Tóth László főkonzul a csíkszeredai főkonzulátuson.

„Bár, az elmúlt száz évben számos keserűséget kellett megélnünk, az elmúlt évtizedben a nemzet magára talált, ami ha nem is kitörő örömre, de bizakodásra mindenképpen okot ad. E magára találás azonban nem valósulhatott volna meg rendkívüli teljesítmények nélkül. A nemzet pedig meg tudja becsülni e rendkívüli teljesítményeket, azokat, akik érdekében gondolkodnak és munkálkodnak, akik létét, megmaradását és jövőjét szolgálják. És ez nemcsak a díjazottak életében bír különleges jelentőséggel, hanem számunkra is, hiszen felnézhetünk rájuk, igazodhatunk hozzájuk” – fogalmazott a főkonzul ünnepi köszöntőjében.

Bálint Ferenc a kitüntetés átvételekor elmondta: „Csíkszeredában születtem, innnen indultam. Köszönet Temesvárnak, ahol érlelődtem és Brassónak, melyre ma már szülővárosomként tekintek, amely befogadott. Az ember nem azért teszi a dolgát, hogy kitüntessék, én pedig azt mondom, hogy jó, ha időnként kitüntetnek, mert ez egy olyan jelzés, mi szerint számon tartják a tevékenységedet. És ez a számontartást jól esik, ugyanakkor kötelez is, hogy még ne adjam fel.”

Bálint Ferenc 1951. április 23-án született Csíkszeredában. Általános- és középikolai tanulmányait szülővárosában végezte, 1970-ben érettségizett a Márton Áron Gimnáziumban. Ezt követően a Temesvári Műegyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát. 1990 óta Bálint Ferenc a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a megyeközpont egyetlen magyar gimnáziumának informatika tanára. 1990. március 15-én Bálint Ferenc útjára indította a BrassaÏ magyar adást, amely mindmáig Brassó megye egyetlen, helyi hírekről tudósító magyar nyelvű tévéadása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?