Cioloş: nem lehet ugyanazé a párté a kormányfői és a képviselőházi elnöki tisztség is

A Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) bizalmon alapuló egyezményt akar a jövendőbeli kormánykoalíció kialalítására – jelentette ki a szövetség társelnöke, Dacian Cioloş, megerősítve azt, amit Dan Barna, a szövetség másik társelnöke mondott a Iohannisszal való találkozóról: kiegyensúlyozottan kell megosztani a miniszterelnöki és a képviselőházi elnöki tisztséget is.

A Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői konzultációt követően tett nyilatkozatában Dacian Cioloş hangsúlyozta, hogy az USR–PLUS nem szeretne semmiféle formában együtt kormányozni a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

„Kiegyensúlyozott megoldást akarunk találni. Az pedig nem kiegyensúlyozott megoldás, ha mindent az egyik vesz el, a többinek meg csak a maradék jut. Azt akarjuk, hogy ezt a konstrukciót bizalomra építsük fel. Emiatt mi azt mondtuk, hogy van jelöltünk a kormányfői tisztségre is, de van a képviselőház-elnökire is” – mutatott rá Cioloş.

Az USR–PLUS vagy a kormányfői tisztségre, vagy a képviselőház-elnöki tisztségre tart igényt. Véleményük szerint az alsóház elnöki tisztsége fontosabb, mint a szenátus elnöki tisztsége, mivel a többséget is az alsóházban alakítják ki. Emiatt kell egyensúlyt tartani; a két tisztség nem kerülhet ugyanahhoz a párthoz – magyarázta.

Véleménye szerint ugyanakkor az előre hozott választások „katasztrófális következményekkel járnának Romániára nézve” és felelőtlenségről tesz tanúbizonyságot az, aki ezt szeretné.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?