Kelemen Hunor: az RMDSZ megszavazna egy Cîțu-kormányt

Florin Cîțu az RMDSZ számára a jelenlegi kormány „kellemes meglepetése" volt, és alkalmas a miniszterelnöki tisztségre is – jelentette ki szerda este Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök România TV-nek nyilatkozott arról, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a jelenlegi pénzügyminisztert javasolja miniszterelnöknek a kormányalakítási tárgyalásokon.

„Mi megszavaztuk volna Cîţu kormányát márciusban is, de akkor visszalépett a jelöléstől. Láttuk, hogyan igazgatta a pénzügyeket, és a kevés kellemes meglepetések egyike volt a jelenlegi kormányban” – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy az RMDSZ már a múlt évtől egy jobbközép kormány megalakítását szorgalmazta. „Stabil koalícióra van szükségünk” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy kizárja az együttműködést egy parlamenti többség létrehozásában a Szociáldemokrata Párttal.

A szövetségi elnök üdvözölte, hogy a PNL egy politikust jelöl a miniszterelnöki tisztségre. Nicolae Ciucă nyugalmazott tábornokot, jelenlegi ügyvivő kormányfőt „kiváló katonának” nevezte, akinek azonban szerinte nem föltétlen a kormány élén van a helye.

Mint korábban írtuk, a PNL csütörtökön kezdi el a tárgyalásokat az USR-PLUS-szal és az RMDSZ-szel egy hárompárti koalíciós kormány megalakításáról.

(Címlapfotó szerzője: Kiss Gábor)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?