FRISSÍTVE – Hivatalos: Florin Cîțu pénzügyminisztert javasolja kormányfőnek a PNL

FRISSÍTVE: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Florin Cîțu jelenlegi pénzügyminisztert javasolja miniszterelnöknek – az erről szóló döntést a párt ügyvezető bizottsága egy tatózkodással szavazta meg hétfő este. FRISSÍTÉS: Az a célunk, hogy minél előbb beiktassák az új kormányt – nyilatkozta szerda este Florin Cîţu pénzügyminiszter, miután a Nemzeti Liberális Párt kormányfőnek javasolta.

A Nemzeti Liberális Párt  országos politikai tanácsa úgy döntött, hogy Florin Cîţut javasolja miniszterelnök-jelöltnek – közölte szerda este Ludovic Orban pártelnök. A tanács egyetlen tagja tartózkodott, a többiek Cîţu jelölését támogatták – mondta. Orban a szerdai nap folyamán három személyt ajánlott, illetve két „tartalék” nevet is bejelentett, köztük Cîțuét. A PNL vezetősége 18 órakor ült össze, hogy véglegesítse jelöltjét.

A Hotnews és a G4Media portál is arról írt, hogy Klaus Iohannis államfő eredetileg Nicolae Ciucă védelmi minisztert és jelenlegi ügyvivő miniszterelnököt kérte volna fel kormányalakításra. Rareș Bogdan európai parlamenti képviselő, a PNL első alelnöke szintén szerdán úgy nyilatkozott, hogy a végső szót Iohannis mondja majd ki a kérdésben, hiszen az az érdekük, hogy a kormányfő és az ország elnöke között jó legyen az együttműködés. A döntést követően a liberálisok megkezdhetik a tárgyalásokat az USR–PLUS Szövetséggel és az RMDSZ-szel az államfő által óhajtott jobbközép parlamenti többség és kormánykoalíció kialakítása érdekében.

A 48 éves Cîțu az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetemen 1996-ban szerzett közgazdász-matematikusi oklevelet és mesteri fokozatot.

Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a napokban többször is – alaptalanul – alkotmánysértőnek nevezte, hogy Iohannis a PNL-t akarja megbízni kormányalakítással, hiszen a vasárnapi parlamenti választásokat a PSD nyerte, a leadott voksok közel harminc százalékának megszerzésével, míg a PNL-re a választók mintegy 25 százaléka szavazott. Az elnök azonban már hétfőn közölte, hogy jobbközép kormánykoalíciót képzel el az ország élén, és nyilvánvalóvá tette, hogy a PNL-nek ad kormányalakítási megbízást.

Beszámolók szerint Ludovic Orban elmesélte az ülésen, hogy nem kellett különösen győzködnie Iohannist Cîțu személyének elfogadásáról: állítólag abban maradtak, hogy felírnak egy-egy lapra egy-egy nevet, s mindketten a jelenlegi pénzügyminiszterét írták.

Másodszor kaphat kormányalakítási megbízást

Florin Cîțu már február-márciusban is kapott már kormányalakítási megbízást, amikor az első Orban-kabinet kikényszerített megbuktatása után őt javasolta miniszterelnöknek Iohannis, ám néhány órával a bizalmi szavazás előtt visszaadta a megbízást. Akkor az volt a PNL és Iohannis szándéka, hogy előre hozott választásokat csikarjanak ki, ám közbeszólt a koronavírus-járvány, és a látszat-kormány helyett egy teljes jogkörú kabinetre volt szükség.

Most azonban a jelek szerint a PNL és Iohannis komolyan gondolja jelölését. A nap folyamán a román média még biztosra vette, hogy Iohannis bizalmi embere, a jelenlegi ügyvivő kormányt vezető Nicolae Ciucă védelmi miniszter lesz a PNL jelöltje, de a civil társadalom és a – választásokat egyébként megnyerő, koalíciós partnerek híján mégis ellenzéki szerepre kényszerülő – Szociáldemokrata Párt (PSD) hangosan tiltakozott azellen, hogy egy Irakot, Afganisztánt és Bosznia-Hercegovinát megjárt hivatásos katonára, Románia volt vezérkari főnökére akarják bízni a rendcsinálást a bukaresti „garnizonban".

Cîţu: az a célunk, hogy minél előbb beiktassák az új kormányt

Florin Cîţu köszönetet mondott párttársainak a bizalomért és „megtisztelésnek” nevezte a jelölést. Azt mondta: az a céljuk, hogy egy olyan többséget hozzanak létre a parlamentben, amely rövid idő alatt beiktatja az új kormányt.

Polgárjogi szervezetek tiltakoztak Ciucă kinevezése ellen

Levélben kérte szerdán az államfőtől az ActiveWatch és hat más civil szervezet, hogy ne nevezzen ki katonát a kormány élére. Az aláíró szervezetek arra kérték, hogy ne nevesítsen katonai profilú embereket a miniszterelnöki posztra. Úgy vélik, hogy ebben az időszakban meg kell erősíteni a közigazgatás és az állampolgárok közötti bizalmat, és nem hiszik, hogy egy ilyen javaslat hozzájárul ehhez az igényhez.

"Ludovic Orban lemondása a kormányfői tisztségről újabb politikai válságot okoz, amely rátevődik az egészségügyi és a gazdasági válságra. Szerencsére a nemrég lezajlott választások nyomán új parlament alakul és új kormányt iktatnak – ezzel megszűnik a politikai válság. Kellemetlen meglepetésként állapítjuk meg, hogy ez ügyben ön határozott preferenciát mutat arra, hogy a nemzetbiztonság területéről érkező személyeket nevezzen ki a kormány élére” – olvasható a közleményben.

A szervezetek megemlítik, hogy az elnök Nicolae Ciucát „minden magyarázat nélkül" nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek, aki tavalyig aktív tábornok volt, és csak azért vonult tartalékba, hogy „formailag megfeleljen” azon NATO-előírásnak, amely megköveteli, hogy a védelmi miniszter civil legyen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?