A liberálisok szerdán döntenek arról, hogy kit javasolnak kormányfőnek

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerdán dönt arról, hogy kit javasol kormányfőnek – jelentette ki Rareş Bogdan európai parlamenti képviselő, a PNL első alelnöke. 

Bogdan szerint a nap folyamán megvitatják a számítába jövő jelölteket és este, az országos politikai bizottság ülésén döntenek, hogy kit nevesítenek. A szóba jöhető három-négy személy azonban mind tagja a PNL-nek, és Nicolae Ciucă, a jelenlegi ügyvezető kormányfő az egyik ezek közül – mondta.

„Az utolsó szó az államelnöké. Mi megtesszük javaslatainkat, de az államfő fog választani, mivel a jövendőbeli kormányfőnek partnerségben kell lennie vele, illetve a PNL-vel is, és folyamatosan együtt kell működnie az USR–PLUS Szövetséggel és az RMDSZ-szel” – magyarázta Rareş Bogdan.

A PNL elnöke, Ludovic Orban három kormányfőjelöltet javasol az államfőnek a 14 órakor kezdődött konzultáción, az egyikük a jelenlegi ügyvivő miniszterelnök, Nicolae Ciucă – mondta Rareş Bogdan. Az államfő opcióját a PNL Állandó Országos Tanácsa hagyja jóvá majd. Ezt követően a kijelölt miniszterelnök az USR–PLUS és az RMDSZ küldöttségével kezd kormányalakítási tárgyalásba.

Rareş Bogdan szerint várhatóan december 22-ére lesz új kormánya az országnak. Számítása szerint 16-18 tárca alkotja majd a kabinetet, ebből 10-11 tárcának a PNL, 5-6-nak az USR–PLUS, 2-nek az RMDSZ ad majd vezetőt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?