Antal Árpád: az RMDSZ nélkül nem lehet kormányt alakítani

A vasárnapi parlamenti választás részeredményeinek ismeretében biztosan kijelenthető, hogy nincs olyan párt amely egyedül tudna kormányozni és az is elmondható, hogy az RMDSZ nélkül nem lehet kormányt alakítani Romániában, még akkor sem, ha a Népi Mozgalom Pártja (PMP) esetleg bejut a parlamentbe – jelentette ki hétfő délelőtt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere.

Az elöljáró szerint, ha a PMP nem jut be a parlamentbe, akkor a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és az USR–PLUS koalíciónak 47 százaléka, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) koalíciónak 46 százaléka lesz. Egyértelmű tehát, hogy az RMDSZ lesz a mérleg nyelve, illetve az is egyértelmű, hogy az RMDSZ semmilyen körülmények között nem fog a szélsőséges AUR-al „barátkozni” és koalíciót alkotni – szögezte le Antal Árpád.

Hozzátette: jelenleg az a legvalószínűbb, hogy vagy PNL és USR–PLUS kisebbségi kormány alakul, vagy PNL, USR–PLUS és RMDSZ által alkotott koalíció, amelynek enyhe többsége lesz a parlamentben, így ha végül a PMP bejut a parlamentbe, várhatóan az is bekerül a koalícióba, hogy biztosítsa a kényelmes többséget a kormányházhoz.

Antal megfogalmazta gyanúját, hogy valakik nagyon szeretnék bejuttatni a parlamentbe a Traian Băsescu volt államfő által alapított PMP-t. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az a gyanús, hogy vasárnap éjjel 1 órakor 97 százalékos volt a szavazatok feldolgozása, és ez hétfőn délig még mindig csak 97,5 százalékon állt. „Addig számolják, amíg találnak annyi szavazatot, hogy legalább az egyik házba be tudják juttatni a PMP-t, amelynek jelenléte a parlamentben egyetlen pártot gyengít, az RMDSZ-t, amelyiknek a súlyát és befolyását csökkentheti” – fejtette ki Antal Árpád.

A George Simion és Dan Tanasa nevével fémjelzett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelenléte a bukaresti parlamentben egy pofon a román demokráciának – vélt a háromszéki önkormányzati vezető, aki egyetért a G4Media elemzésével, amely valamilyen „intézményi” beavatkozást és hátszelet sejt a szélsőséges párt mögött.

Antal Árpád kifejtette: vasárnap mindenki szavazott, azok is, akik leadták voksukat és azok is, akik otthon maradtak. „A távol maradók egyrészt arról döntöttek, hogy a választások utáni döntéseket mások hozzák meg helyettük. Másrészt, aki nem vett részt a választáson az közvetve hozzájárult ahhoz, hogy az AUR nagy százalékot kapjon” – mondta.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az erdélyi magyar közösség sajnos elszalasztott egy hatalmas lehetőséget, hiszen a románok alacsony részvétele hatalmas esély volt arra, hogy az RMDSZ akár 10 százalékos eredményt érjen el. „Nyilván, ezért elsősorban a politikusok a hibásak, mert nem tudtunk elég jól mozgósítani, és az erdélyi magyar közösség közel fele nem érezte ennek a választásnak a súlyát” – mutatott rá Antal Árpád.

Hozzátette: a következő években újra kell gondolni a dolgokat, hogy négy esztendő múlva jobban szerepeljenek a választásokon. „Ehhez nemcsak a politikai vezetésnek, nemcsak az önkormányzati szereplőknek, hanem az értelmiségnek, a véleményformálóknak, közéleti vezetőknek a feladata, hogy tudatosítsák egymás szerepét és felelősségét” – mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?