RMDSZ-becslés 17 órakor: jóval kisebb a magyar részvétel, mint 2016-ban

Az RMDSZ becslései szerint a romániai magyarok 25,9 százaléka adta le a szavazatát 17 óráig a vasárnapi választásokon. Az országos részvételi arány 26,1 százalékos volt.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, hogy a magyarok a románoknál valamivel kisebb arányban mentek el szavazni 17 óráig. Emlékeztetett, hogy a 15 órás adatok szerint még 4,6 százalékos volt ez a lemaradás.

„Ennek ellenére baj van, mert a székelyföldi megyékben, s nem csak ott, jóval kevesebben szavaztak, mint 2016-ban” – mondta a szóvivő. Hegedüs tájékoztatása szerint Kovászna megyében 24, Maros, Hargita és Szatmár megyékben 18, Szilágyban pedig 19 százalékkal kevesebben mentek el szavazni, mint négy évvel korábban.

Hegedüs Csilla közölte, nagy a valószínűsége annak, hogy bekerül a parlamentbe a szélsőségesen nacionalista AUR. „Ez a székelyföldi önkormányzatokat folyamatosan feljelentő Dan Tanasă és az Úz-völgyi provokátor, George Simion pártja. „Létfontosságú, hogy minél többen menjünk el szavazni,nem hagyhatjuk, hogy ilyen körülmények között gyengüljön a romániai magyarság parlamenti képviselete” – hangsúlyozta az RMDSZ szóvivője.

Kapcsolódók

Kimaradt?