Feljelentést tett a PSD a bukaresti választási irodánál Iohannis elnök nyilatkozatai miatt

Feljelentést tett a Szociáldemokrata Párt (PSD) a bukaresti kerületi választási irodánál a Nemzeti Liberális Párt (PNL), Klaus Iohannis és a főváros főpolgármestere, Nicuşor Dan ellen az államfő és az elöljáró közötti találkozót követő nyilatkozatok miatt, amelyek - a PSD szerint - választási propagandának minősülnek.

A szociáldemokraták ugyanakkor kérik e nyilatkozatok eltávolítását minden felületről, és rendőrségi feljelentést szorgalmaznak a „szabályszegők” megbírságolása érdekében.

A PSD hangsúlyozza, Iohannis elnök nyilatkozata választási propagandaanyagnak tekinthető, ugyanakkor emlékeztet, hogy a hatályos törvények értelmében szombaton reggel 7 órakor véget ért a választási kampány, és a kampánycsend megsértése szabálysértésnek minősül.

A szociáldemokraták úgy vélik, Iohannis elnök üzenete, miszerint Bukarest problémái csak abban az esetben oldhatók meg, ha Nicuşor Dan polgármester „szilárd támogatóra és partnerre lel” a következő kormányban, „túllépi az alkotmányos jogkörhöz köthető politikai üzenet kereteit, és egy bizonyos politikai alakulat törvénytelen támogatásának minősül”, tekintve, hogy a főpolgármester korábban nyíltan kijelentette, hogy a PNL-t támogatja.

A PSD szerint nagyon fontos a vasárnapi választások korrekt lebonyolítása, továbbá az, hogy a polgárok maguk alkothassanak véleményt a jelöltekről, „anélkül, hogy negatívan befolyásolnák őket hazug és manipulatív kampányokkal”.

Kapcsolódók

Kimaradt?