Benedek Zakariás: a székely-szórvány összefogás erősíti parlamenti képviseletünket (X)

Nehéz időkben a magyar közösség összezár, a magyar összefogás iránti igény pedig egyre erőteljesebb, legyen szó politikai vagy közösségi szinten, hangsúlyozza Benedek Zakariás. A Háromszéki RMDSZ jelöltje szerint a december 6-ai választás esély arra, hogy erőnkön felül teljesítsünk, a szavazatunk most egyértelműen üzeni, szükség van a magyar összefogásra. Interjú.

Azt mondják, minden erdélyi magyar szavazat számít. Hogyan tudja a szórvány a parlamenti képviselet erősíteni, ha nem tud képviselőt bejuttatni a törvényhozásba?

A szórványmegyékből érkező szavazatok kerekítik ki az RMDSZ parlamenti képviseletét, ugyanis az ott élő magyarok szavazatai az országos kosárba kerülnek és a visszaosztás után újabb mandátumot hozhatnak akár Székelyföldön, akár a Partiumban, vagy éppen egy olyan megyében, ahol tíz százaléknál kevesebb magyar él. Ezért fontos, hogy minden erdélyi magyart megszólítsunk, meggyőzzünk, minél többen vegyenek részt a szavazáson, válasszák az RMDSZ jelöltjeit, hogy olyan erős magyar parlamenti képviselet legyen a román parlamentbe, amelyet egyetlen román politikai alakulat sem tud megkerülni. Ne feledjük, a magyar összefogás annyit ér, ahány magyar szavazat támogatja azt.

Hogyan tudják megszólítani az embereket? Eléggé korlátozottak lehetőségeik...

Valóban a parlamenti kampány is rendhagyó volt, akárcsak az egész idei esztendő. Ebből kiindulva embertől-emberig haladva próbálunk mozgósítani. Arra kértük a szórványban élőket, hogy hívjanak fel öt Székelyföldön élő barátot, rokont, ismerőst, buzdítsák szavazásra őket. A háromszéki elöljárók erre válaszolva, ennek fordítottját javasolták, a székelyföldieket kérve, hogy keressék meg szórványban élő barátaikat, rokonokat, ismerősöket és kérjék meg, hogy menjenek el szavazni. Ha ezeket a kapcsolatokat megvizsgáljuk, szépen kidomborodik, hogy tulajdonképpen milyen sok szálon kötődünk egymáshoz mi, erdélyi magyarok, függetlenül attól, hogy milyenek az életkörülményeink. Örömömre szolgál, hogy magyarországi testvérmegyékben, testvértelepüléseken is csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, erdélyi barátokat, rokonokat keresnek fel, hogy emlékeztessék, nemzeti ügy a december 6-ai választás.

Járvány időszakban milyen jelentősége van az összefogásnak?

A magyar ember nehéz időkben összefog, ezt tesszük mi is, hiszen csak így tudunk erősek maradni közösségként. Az elmúlt hónapok felerősítették mindannyiunkban az összetartozás igényét, hiszen olyan nehéz időket élünk, amikor szükség van arra, hogy egymást segítsük, erőt adjunk egymásnak. December 6-án legyünk bátrak, mutassuk meg, hogy minket a baj összehoz és erősebbé tesz. A választás hordozza annak lehetőségét is, hogy arányunkon és erőnkön felül tudjunk teljesíteni. Ezt tették például idén a vajdasági és kárpátaljai magyarok. Vegyünk példát tőlük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?