Ladányi László Zsolt: magunknak kell bizonyítanunk, hogy erős közösség vagyunk! (X)

„Egységes egészként kell kezelni Udvarhelyszéket, Hargita megyét” - jelentette ki Ladányi László Zsolt. Az RMDSZ udvarhelyszéki parlamenti képviselőjelöltje a város-vidék kapcsolatáról beszélt. A jogász végzettségű jelölt már több ponton bizonyította rátermettségét, 23 évnyi közéleti munkatapasztalattal vágna bele az új kihívásba. Dolgozott parlamenti tanácsadóként, volt Székelyudvarhely alpolgármestere, majd Hargita megye alprefektusa, később prefektusa. Bukarestben kormányfelügyelőként több mint 7 évet dolgozott. A parlamenti képviselőjelöltségért pedig felmondott korábbi munkahelyén az Országos Közbeszerzési Hatóságnál, ahol a főtitkári pozíciót töltötte be. Interjú.

A kampány során több felszólalásában a város és vidék kapcsolatának megerősítését szorgalmazta. Miként látja ezt, hogyan lehetne még hangsúlyosabb a térség összefogása?

Udvarhelyszéket csakis egységes egészként tudom elképzelni és így is látom szükségesnek kezelni, megoldani az ügyeit. Székelyudvarhely a vár, a környező települések pedig a bástyák. A vár védtelen lenne a bástyák nélkül, míg a bástyák a vár nélkül sem érnek sokat. Így az abszolút térség fejlesztésében, fejlődésében kell gondolkodnunk. Ez turisztikai és gazdasági szempontból is előnyös számunkra. Olyan törvények meghozatalát kell szorgalmazni, amelyek egyenlő esélyeket garantálnak a legkisebb településtől a legnagyobb városig mindennek. Maximális támogatást kell nyújtani minden vezetőnek, hogy a maga térségét fejleszthesse.

A szeptemberi helyhatósági választásokon az emberek eldöntötték, hogy helyileg kikre bízzák a településeik vezetését. Ezt messzemenően tiszteletben kell tartani és azokkal kell együtt dolgozni, akiket a helyi közösségek megválasztottak. “Nehéz időkben összefogunk” - ezzel a mottóval indult a kampány, hiszen az RMDSZ és az EMSZ összefogási megállapodást írtak alá. Az RMDSZ listán EMSZ-es jelöltek is vannak. Udvarhelyszéken például Zakariás Zoltán képviselőjelölt is mandátumot szerezhet az RMDSZ listáján. Jómagam hiszek a hosszú távú összefogásban, hiszen csak így lehetünk sikeresek a következő években. És éppen ez, a magyar összefogás alapozza meg a város-vidék jó kapcsolatát, maximális fejleszthetőségét is.

Mi a leghatékonyabb módja a térség összefogásának?

Nem is olyan régen az udvarhelyszéki a települések vezetőinek közös egyeztető fórumai voltak. Tizek szövetsége, Keresztúr vidékén a nyolcak szövetsége, Homoródmentén a négyek szövetsége. Úgy gondolom egy ilyen modell jó szolgálatot tehet Udvarhelyszéknek. Egy megfelelő egyeztető fórumon meg lehet beszélni a közös ügyeket, jó álláspontokat lehet kialakítani és azokat közösen fenntartani. A konszenzus az, ami elő tudja segíteni Udvarhelyszék felzárkóztató fejlődését, ahol a városoknak és a vidéknek egy a hangja. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy mi, udvarhelyszékiek bebizonyítsuk magunknak, hogy még mindig erős és felelős közösség vagyunk.

A december 6-i parlamenti választásokra hivatkozik. Hogy látja, a választók bizonyítani szeretnének önmaguknak?

Igen. Egy jó választási eredmény elsősorban önmagunknak kell, hogy hittel, bizalommal, reménnyel tudjunk tekinteni a következő éveinkre. Hogy tudjuk, van még elegendő erőnk, van megfelelő egységünk és összetartozásunk ahhoz, hogy továbbra is hallassuk hangunkat ott, ahol legszívesebben a megkérdezésünk, beleszólásunk nélkül döntenének rólunk a fejünk fölött. Az, ahogyan Bukarestben más pártok képzelik el a mi jövőnket, nekünk akár a vesztünket is jelentheti. A magyar emberek értik és érzik, hogy mi a tét. Ezúttal minden adott ahhoz, hogy egy országos alacsony részvétel mellett jól szerepeljünk: a politikai szervezetek összefogtak és közös magyar lista van.  A most vasárnap nemcsak a parlament megválasztásáról szól, hanem arról is, hogy az elkövetkező négy évben ki kormányozza majd Romániát. Ha december 6-án a közösségünk nagy létszámmal járul hozzá a választási eredményekhez, lehetőségünk lesz térségünkben is a vidék és a város együttműködését tovább erősíteni. Többször elmondtam az elmúlt egy hónapban, most az a fontos, hogy döntsünk mi nélkülük, hogy később ők ne dönthessenek nélkülünk. A magam részéről számítok Udvarhelyszékre, és Udvarhelyszék számíthat rám!

(x) Comandat de U.D.M.R. Cod AEP: 13200002. Megrendelő: R.M.D.SZ. Választási kód: 13200002.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?