Novák Csaba Zoltán: Fogjunk össze a közös sikerért! (X)

Novák Csaba Zoltán történész újabb mandátumot szerezne a szenátusban. 2016 és 2020 között a szenátus tanügyi bizottságának volt a tagja. Az RMDSZ a rendszerváltástól folyamatosan küzd az anyanyelvi oktatásért. S bár többször módosult az oktatási törvény, még mindig nem oldotta meg teljes mértékben a kisebbségi oktatásra vonatkozó kérdéseket. A világjárvány pedig újabb kihívás elé állította az oktatást, hatékonyabbá kell tenni az online rendszert. 

A szenátor szerint az RMDSZ mindig is kiemelten kezelte az oktatás kérdést, azzal a szándékkal, hogy a román oktatási rendszert korszerűbbé, rugalmasabbá, gyermek- és szülőközpontúvá tegye, emellett nyilvánvalóan az volt a célja, hogy a kisebbségi oktatást érintő jogokat, rendelkezéseket bővítse, a meglévőket pedig a lehető legjobban egyértelműsítse, kizárva annak lehetőségét, hogy ezeket az alkalmazás során helytelenül vagy rosszhiszeműen értelmezzék.

„A politikában tanügyi vonatkozásban is vannak olyan kérdések, amelyekre gyors, azonnali megoldásokkal válaszolunk. Ilyen volt például az elmúlt időszakban a katolikus iskola helyzete vagy a román nyelv oktatása az elemi iskolákban. Emellett vannak olyan területek, kérdések, amelyeket lépésről lépésre, hosszú távon rendezünk. Azért döntöttem a folytatás mellett, hogy nagyobb tudással és tapasztalattal fölvértezve továbbvigyem az oktatásügyben elindított projekteket, és azokat újakkal egészítsem ki” – mondta a szenátorjelölt. 

Hozzátette: „Az RMDSZ kidolgozott egy, az oktatási törvényt módosító javaslatcsomagot, amely az egész román oktatási rendszer, ugyanakkor a kisebbségi oktatás területén is egyaránt fontos, mélyreható és pozitív változásokat tesz lehetővé. Szabó Ödön szenátor-kollégámmal együtt mintegy 80 oldalas intézkedéscsomagot a benyújtás előtti hónapokban tanárokkal, oktatási szakemberekkel és szakmai szervezetekkel folytatott konzultációk alapján állítottuk össze. Ez a romániai oktatási rendszer alappilléreinek tekintett területeken, köztük a szakoktatás, az érettségi, az osztálylétszám vagy a tantervek tekintetében jelent lényeges változtatásokat. Az új rendelkezés alapján többek között kérvényezhetik a szülők azt, hogy a két évet betöltött gyerekeket is beírják az óvodába. Csökkentettük az osztályok indításához szükséges minimális osztálylétszámot, ami mentőövet jelent a gyerekhiánnyal küszködő főként falusi, vagy lakótelepi városi iskolák számára, de a szórványvidéken  is a tanintézmények megmaradásának a záloga lehet. Lazítottunk a tanterven, ugyanakkor fontos emellett az is, hogy a diákok ingyenes utazhatnak, látogathatnak különböző kulturális és művészeti intézményeket és a tanárok nyugdíjazásában is értünk el kedvezményeket.”

„A reformot folytatni kell. Többek között biztosítani kell a diákok számára az ingyenes étkeztetést. A programot a lehetőségekhez mérten, fokozatosan 2030-ig kell országos szintre kiterjeszteni és sorolhatnám a példákat. Nem volt könnyű eredményeket elérni az elmúlt négy év instabil kormányzása idején. Nagyon sokat dolgoztunk, egyeztettünk, tárgyaltunk, lobbiztunk Szabó Ödön kollégámmal, hogy elérjük az oktatási törvény módosítását. Ezenkívül az RMDSZ nevéhez köthető még a kötelező óvodai oktatás bevezetése, a bölcsődék helyzetének javítása, a magyar továbbképző központok kérdésének rendezése, a tankönyvellátás terén is javulást sikerült kieszközölnünk. Ezek mellett támogattunk minden olyan kezdeményezést, amely a tanügyi rendszer jobbítását tűzte ki céljául” – folytatta. 

„A bukaresti közképviseleti feladatok mellett felvállaltam a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyét is abban az időszakban, amikor a legtöbben már lemondtak. Tamási Zsolt igazgatón, néhány lelkes szülőn és tanáron kívül senki sem hitt abban, hogy újralétesíthető az oktatási intézmény. Nagyszerű, többszintű összefogás eredményeként a semmiből hoztuk vissza az ügyet, nagyon megdolgoztunk érte, de megérte és erre büszke vagyok. A parlamenti tevékenységem mellett több közösségépítő projektet kezdeményeztem a megyében és Erdély területén. Megyei szintű szakmai konzultációs körutat szerveztem, folyamatosan tartottam a kapcsolatot az itthoni pedagógusokkal, oktatási intézményekkel. A nyárádszeredai önkormányzattal közösen több, a helyi gyerekek számára a román nyelv tanulását elősegítendő nyári tábort szerveztünk. Szenátori irodám a marosvásárhelyi városi szervezettel, valamint a Maros megyei szervezettel közösen 2017 és 2019 között három alkalommal szervezett képességvizsga-felkészítőket nyolcadikos diákoknak Marosvásárhelyen, illetve öt nagyobb településen: Erdőszentgyörgyön, Szovátán, Dicsőszentmártonban, Szászrégenben és Nyárádszeredában” – mutatott rá Novák Csaba Zoltán.

Hozzátette: „A világjárvány újabb kihívást jelent az oktatás számára, kiderült, hogy nincs megfelelő eszköz az online oktatásra, a tanárok sincsenek kelléképpen felkészülve erre, ezért segítenünk kell a mindenkori kormányt abban, hogy ezeket a problémákat orvosolja, illetve figyelnünk kell, önkormányzatainkkal együttműködve, hogy magyar közösségeink is részesei legyenek ennek a folyamatnak, ne maradjanak ki semmiből. A már beindult közösségi programjainkat (felkészítők, konzultációk, nyelvtanulás, online felkészítők) folytatjuk. Figyelemmel kell kísérnünk a már megszavazott törvényjavaslataink (meleg étel, after school, bölcsődei törvény) gyakorlatba ültetését. Nem titkolt szándékom, kihasználva az önkormányzati választások sikerét, újragondolni Marosvásárhely oktatási hálózatát, különös tekintettel a helyi szakiskolai infrastruktúra átszervezésére. Országos szinten a következő kérdéskörökben kellene törvényes változtatásokat elérni: finanszírozás (a fejkvóta) kérdése, a vidéken tanítók támogatása, az érettségi rendszer, a szakiskolai oktatás, a tanterv korszerűsítése, az iskolák helyi autonómiájának növelése, iskolai konzorciumok létrehozása, lehetőségeinek bővítése.”

„Mindebből kiderül, hogy folytatnunk kell a munkát. Ezért mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy ha most december 6-a után nem lesz erős képviseletünk a parlamentben, nem tudjuk folytatni a munkánkat. Mások döntenek majd helyettünk és nehéz lesz visszaszerezni az eddig kitartó munkával elnyert helyzetet. Ebben a nehéz időben össze kell fogjunk azért, hogy ne veszítsük el mindazt, amit elértünk, ne nyirbálják meg jogainkat, amit nehezen kiharcoltunk. A koronavírus elég nagy csapás így is. Fogjunk össze, hogy folytathassuk munkánkat közösségünkért, mert a siker a mindannyiunké” – fogalmazta meg üzenetét a szenátorjelölt.

Kapcsolódók

Kimaradt?