Megbírságolták a resicabányai kórházat a rossz körülmények miatt – nyilatkozott a kórházmenedzser

Az állami egészségügyi felügyelet 18 400 lej bírságot szabott ki a resicabányai kórházra – tájékoztat az egészségügyi minisztérium.

A tárcavezető a szerdán az országos sajtót bejárt és közfelháborodást keltő, az egyik osztályon uralkodó állapotokról megjelent felvételek nyomán rendelt el ellenőrzést a resicabányai kórházban. Az fotókon ugyanis többek között szemét, illetve hiányosan felöltöztetett vagy a kórházi folyosó padlóján ülő betegek láthatók.

Mások között 10 ezer lejes bírságot kapott a kórház menedzsere, kétezer lejeset a főasszisztens, elsősorban a higiéniai követelmények figyelmen kívül hagyásáért. A Nelu Tătaru egészségügyi miniszter által elrendelt ellenőrzés folytatódik.

A Krassó-Szörény megyei tanács alárendeltségébe tartozó kórház igazgatója, Alina Stancovici szerint a felvételek a tüdőbetegek számára fenntartott osztályon készültek, amelyet a nyár folyamán bővítettek 70 ággyal, és amelyben koronavírusos betegeket kezelnek, többek között olyan fertőzötteket is, akiknek pszichés bántalmaik is vannak.

 

A menedzser azt mondta, a kórház belső vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki felelt a betegek ellátásáért, amikor a fotók készültek.

„Tudjuk, hogy kosz van a kórházban, mindannyian tudjuk, mi történik a rendszerben” – fogalmazott.

Hozzátette, a felvételeken látható épületrész 1957-ben épült, és 30 éve nem végeztek rajta semmiféle felújítási munkálatot, amiért a kórház vezetősége szeptember 20-án kérte az egészségügyi minisztériumtól egy moduláris kórház felállítását a koronavírusos betegek számára. Az igazgató rámutatott, mindemellett személyzethiánnyal is küszködnek, az alkalmazottak fele beteg, az orvosok kétnaponta teljesítenek ügyeletet.

„Vannak hiányosságok, ismerem ezeket, nap mint nap szembesülök velük” – magyarázta.

Kapcsolódók

Kimaradt?