Egyre több nő követné a melleitől megvált Angelina Jolie példáját

Angelina Jolie példája nyomán egyre nő az érdeklődés a német klinikákon a mellrák örökletes formájának megelőzése iránt.

A 38 éves színésznő május elején a The New York Times című lapba írt cikkében közölte, hogy elővigyázatosságból eltávolíttatta mindkét mellét. Az utóbbi hetekben a német klinikákon megnövekedett érdeklődés azt mutatja, példája nyomán sokakban ébredt félelem. Jolie bejelentése óta annyian fordultak hasonló kéréssel a berlini Charité egyetemi klinikához, mint a teljes első negyedévben - mondta Dorothee Speiser nőgyógyász. De más német intézetekben is a többszörösére nőtt a tesztek iránti érdeklődés.

A mellrákos megbetegedések egy részéért - hozzávetőleg 10 százalékáért - a BRCA1 és a BRCA2 gének örökölt mutációja a felelős. Aki mindkét génmutációt örökölte, annak lényegesen magasabb kockázattal kell szembenéznie.

Ausztriában körülbelül 25 ezer nő él ezzel a családi örökséggel. Számukra dolgozták ki azt az ingyenes és átfogó megelőzési programot, amelyben először minden háziorvos és nőgyógyász megkérdezi a pácienseit, fordult-e elő családjukban mell- vagy petefészekrák. Ha két vagy több személyt is említenek, speciális központokba küldik őket, ahol genetikai vizsgálatot végeznek. Ha az érintett meg akarja ismerni az eredményt, részletesen tájékoztatják a lehetőségekről: a betegség korai felismerésének módszereiről, illetve a megelőzés céljából végzett műtétről, mely magában foglalja a rekonstrukciót is.

Angeline Jolie bejelentése óta Ausztriában ötszörösére nőtt a megelőző célú mellamputáció iránt érdeklődők száma. A hvg.hu cikke szerint Magyarországon is egyre többen érdeklődnek preventív célú melleltávolítása iránt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?