Markó Attila: vannak még olyan bírák, akik számára nem a jog és a törvény az irányadók

„Nem lehet jogállamiságról beszélni ott, ahol nem a törvény, nem a jog áll mindenek fölött” – jelentette ki a Maszolnak Markó Attila a pénteki bírósági ítéletet kommentálva.

Mint írtuk, a jelenleg Magyarországon élő volt kisebbségügyi államtitkárt első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti ítélőtábla egy újabb kártérítési perben. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádja szerint a feltételezett bűncselekményt az országos tulajdon-visszaszolgáltató hatóság (ANRP) kártérítési bizottságának tagjaként követte el.

A DNA több ilyen ügyben emelt vádat a restitúciós bizottság tagjai ellen. Október végén szintén a bukaresti ítélőtábla első fokon felmentette Markó Attilát egy hasonló ügyben, amelyben a restitúciós bizottság tagjait azzal vádolták, hogy megszavaztak egy 128 millió euró értékű kártérítést szintén Horia Simu üzletembernek egy ingatlanért, holott az ügyészség szerint az valójában 58 millió eurót ért, így az államot 70 millió euróval károsították meg.

Egy másik hasonló ügyben tavaly októberben a legfelsőbb bíróság felmentette Markó Attilát, miután első fokon a bukaresti ítélőtábla még öt év szabadságvesztésre ítélte. A legfelsőbb bíróság akkori ítélete indoklásában kimondta, hogy a kárpótlási testület tagjai nem vonhatók felelősségre egy hivatalos értékbecslés tartalmának esetleges helytelenségéért.   

„Nem könnyű bármit is mondanom a mai döntés után. Különösen azért nehéz, mert miután a legfelsőbb bíróság jogerősen felmentett egy ezzel azonos ügyben, miután egy újabb copy-paste ügyben alapfokon is felmentettek, és ezek fölött még ott áll az alkotmánybíróság döntése is (miszerint ebben a tényállásban nincs bűncselekmény), mégis került egy bíró, akinek mindez nem számít. Ebből én azt a következtetést tudom levonni, hogy vannak még (és úgy tűnik, hogy sokan), akik számára nem a jog és a törvény az irányadók” – mondta Markó Attila.

A volt képviselő szerint voltaképp mindegy, hogy e bírák magatartása mögött láthatatlan utasítások, netán személyes ambíciók vagy szimpátiák húzódnak meg, a lényeg ugyanaz: nem lehet jogállamiságról beszélni ott, ahol nem a törvény, nem a jog áll mindenek fölött. „Én tudom, hogy nem vagyok bűnös. Ezt már bírók is többször kimondták. Ha Romániában az igazságszolgáltatás a jog érvényesülését szolgálja, akkor a fellebbezésünkben is azt fogja tenni” – jelentette ki a Maszolnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?