Alapfokon 5 év börtönre ítélték Markó Attilát egy visszaszolgáltatási ügyben

Öt év szabadságvesztésre ítélte pénteken a bukaresti ítélőtábla Markó Attila volt RMDSZ-es képviselőt egy visszaszolgáltatási ügyben, amelyben 2016 júliusában emelt vádat ellene a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A döntés nem jogerős. 

Ugyanabban a perben 6 év és 3 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték az országos tulajdon-visszaszolgáltató hatóság (ANRP) volt vezetőjét, Crinuţa Dumitreant, akit azzal vádolt meg a DNA, hogy 400 000 euró kenőpénzt fogadott el Horia Simu üzletembertől, cserében azért, hogy jóváhagyja a kártérítést egy Konstanca megyei, 25 hektáros területre, amelynek értékét a vád szerint túlbecsülték. A bírói testület elrendelte a vesztegetésként kapott 400 000 euró elkobzását Crinuţa Dumiteantól. Horia Simut 6 év és 4 hónapra ítélték.

A jelenleg Magyarországon élő Markó Attilát 4 év börtönbüntetésre ítélte a testület, ezt összevonták a Székely Mikó Kollégium ügyében 2014-ben hozott, 3 éves szabadságvesztésre vonatkozó ítélettel, és 5 év letöltendőt szabtak ki a volt képviselőre.

Markó Attila és az ANRP restitúciós bizottságának több volt tagja ellen több bűnvádi pert is indított korábban a DNA. Az RMDSZ politikusát az egyik perben jogerősen, egy másikban pedig alapokon felmentették. A vád ellene mindegyik perben ugyanaz: a  bizottság tagjaként részt vett egy kárpótlási igény elbírálásában, és igennel szavazott arra az összegre, amit egy hivatásos ingatlanfelértékelő megállapított. A korábbi felmentő ítéleteket arra alapozták a bírák: nem lehet a bizottság tagjainak büntetőjogi felelőssége azért, mert szakmán kivüliekként jóváhagynak egy szakember által (és felelősségére) kiszámolt összeget.

Alin Horaţiu Dima hivatásos ingatlan-felértékelő kapta a legsúlyosabb büntetést ez ügyben: 9 év és 8 hónap letöltendő szabadságvesztést. A központi kártérítési bizottság több más tagját is elítélték: Remus Virgil Baciut 5 év és 7 hónap börtönre, ugyanakkor elkoboznak tőle 1 134 900 lejt, Cristian Sebastian Mihait 4 év és 4 hónap szabadságvesztésre, Oana Vasilescut 3 év felfüggesztett börtönre, Dragoş Bogdant 3 év felfüggesztett börtönre, Florentina Savu tanácsost 4 év letöltendőre.

A bukaresti ítélőtábla ugyanakkor elrendelte az ANRP keretében működő központi visszaszolgáltatási bizottság Rosintaly Management Limited vállalat javára meghozott kártérítési döntésének visszavonását. A kártérítési összeg 37 243 500 lejre rúgott, ez a döntés értelmében visszakerül a román állam tulajdonába. Az összeg javát Horia Simunak kell visszafizetnie. 

A bírák fenntartották azon vádlottak és tanúk vagyonának lefoglalására vonatkozó döntést, akiknek pénzösszegeket kell visszafizetniük a román államnak. Köztük van Dorin Cocoş volt turisztikai miniszter, Elena Udrea exférje is. Az ítélet a legfelső bíróságon támadható meg. 

Előzmények

A DNA 2016-ban emelt vádat az ügyben hivatali visszaélés, hivatali visszaélésben való bűnrészesség, megvesztegetés és vesztegetés elfogadása miatt.  A DNA szerint Horia Simu közvetítő útján, 2009. október 22-én szerezte meg a perelési jogot a konstancai földterületre, a transzfer ára 700 000 euró volt. Ezt követően alkalmazottai és közintézmények vezetői révén sürgetni kezdte a visszaszolgáltatási folyamatot.

2011. május 26-án Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin és Markó Attila aláírták a hivatásos becsüs, Dima Alin Horaţiu által kiállított ingatlan-felértékelési jelentést. Ennek értelmében a Konstanca megyei, 25 hektáros terület 8 750 000 eurót (37 243 500 lejt) ért, azaz 35 eurót négyzetméterenként. A DNA szerint a telek árát 7,7 millió euróval túlbecsülték annak piaci értékéhez képest, és ezzel megkárosították a román államot.

A DNA szerint a túlzott érték megállapításáért cserébe Crinuţa Dumitrean négyszázezer eurót kapott Horia Simutól. A hivatásos becsüs, Alin Horaţiu Dima 5000 eurót vett át az üzletembertől. 

Cikkünk frissül

(Címlapfotó forrása: rmdsz.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?