Korrupciós ügy a suceavai jogosítvány-kibocsátó hivatalnál: 14 személyt őrizetbe vettek

Tizennégy személyt vett őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség (DNA) abban a három ügyben, amelyben a suceavai jogosítvány-kibocsátó hivatal több alkalmazottja és rendőrök is érintettek.

A DNA pénteki közleménye értelmében az őrizetbe vett személyek között van a suceavai jogosítvány-kibocsátó hivatal (SPCRPCIV) jogosítványokkal és vizsgáztatással foglalkozó osztályának vezetője, Radu Ionuţ Obreja is, aki ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása, nem a nyilvánosságnak szánt információk felhasználása, vesztegetés elfogadása, megvesztegetés és pénzmosás gyanúja miatt vizsgálódnak. 

Őrizetbe vették továbbá a jogosítvány-kibocsátó hivatal több alkalmazottját, egy, a Suceava megyei korrupcióellenes igazgatóságnál dolgozó rendőrt, több, a sofőrvizsgán résztvevőket vizsgáztató rendőrt és egy gépjárművezető-szakoktatót is. 

A DNA szerint a Radu Ionuţ Obreja vezette bűnbanda két módszerrel jutott jelentős pénzösszegekhez 2018 és 2020 között. Egyrészt fizetség fejében hozzásegítették a jogosítvány megszerzéséhez azokat, akik sofőrvizsgára jelentkeztek: a sikeres elméleti vizsga ára 3000 és 6000 euró, a sikeres gyakorlati próba ára pedig 300 és 1500 euró között mozgott. 

Másrészt 200 és 1000 euró kenőpénz fejében megsürgették vagy soron kívül elvégezték a gépjárművek műszaki vizsgáját vagy forgalomba írását, sok esetben akkor is, ha a dokumentáció hiányos volt, vagy ha a járműnek súlyos technikai hibái voltak. A korrupcióellenes ügyészek szerint voltak napok, amikor Radu-Ionuţ Obreja több mint 20 ezer euróra tett szert ily módon. 

A bűnbanda leleplezését nehezítette, hogy a Suceava megyei korrupcióellenes igazgatóság egyik rendőre, Mihail Martin értesítette Obreját arról, hogy nyomoznak ellene, és tájékoztatta egy ellene irányuló tettenérési akció részleteiről is. Cserében azért, hogy szemet hunyjon a jogosítvány-kibocsátó hivatalnál történtek felett – állítják az ügyészek – Marin augusztus 18-án közvetítőn keresztül kért egy terepjárót Obrejától, amit november 8-án át is vett. 

Az ügyészek az őrizetbe vett 14 személy előzetes letartóztatását kérik a Suceava megyei törvényszéktől. Az ügyben további 18 személy ellen nyomoznak még.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?