Bűnszövetkezetbe tömörültek a Suceava megyei jogosítványkibocsátó hivatal dolgozói

Több mint 1,2 millió eurót, órákat, arany ékszereket és luxusautókat foglaltak le csütörtökön az ügyészek a suceavai jogosítvány-kibocsátó hivatalnál felmerült korrupciós ügyben végzett házkutatások során.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleménye értelmében 67 bukaresti, valamint Suceava, Beszterce-Naszód, Botoşani, Neamţ és Bákó megyei helyszínen tartottak házkutatásokat. Ezek során több mint egy 1,2 millió eurót, 37 luxusórát, 21 karkötőt, 18 arany nyakláncot, négy aranymedált, valamint nyolc luxusautót foglaltak le.

Összesen három ügyben zajlik kivizsgálás – többek között rendőrök és más közalkalmazottak ellen is – vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés, befolyás megvásárlása, szervezett bűnözői csoport létrehozása és pénzmosás gyanújával.

A DNA közleménye értelmében a suceavai jogosítvány- és gépjármű-nyilvántartó hivatal (SPCRPCIV) több alkalmazottjából, valamint rendőrökből, gépjárművezető-oktatókból és a gépjármű-nyilvántartási hivatal (RAR) alkalmazottaiból álló bűnbanda két módszerrel jutott jelentős pénzösszegekhez 2018 és 2020 között.

Egyrészt fizetség fejében hozzásegítették a jogosítványhoz azokat, kik a sofőrvizsgára jelentkeztek: a sikeres elméleti vizsga ára 3000 és 6000 euró, a sikeres gyakorlati próba ára pedig 300 és 1500 euró között mozgott. Másrészt 200 és 1000 euró kenőpénz fejében megsürgették vagy soron kívül elvégezték a gépjárművek műszaki vizsgáját vagy forgalomba írását, sok esetben akkor is, ha a dokumentáció hiányos volt, vagy ha a járműnek súlyos technikai hibái voltak.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?