Nem nőtt számottevően a családon belüli erőszakos esetek száma, vagy legalábbis nem jelentették

Több mint 7000 ideiglenes távoltartási végzést állított ki a rendőrség az idei év első 10 hónapjában, és az esetek csaknem felében utólag végleges távoltartást rendelt el a bíróság.

A Román Rendőr-főkapitányság (IGPR) sajtóirodája szerint a családon belüli erőszak eseteinek a száma nem mutat jelentős változást a 2019-es adatokhoz képest. „2020 januárja és októbere között 7112 ideiglenes távoltartási végzést állítottak ki országos szinten, 8,2 százalékkal többet, mint a tavalyi év első tíz hónapjában. Ezekből 7016-ot az áldozatok kérésére, 60-at más személyek kérésére, ötöt a civil szervezetek, 31-et pedig más illetékes intézmények kérésére adtak ki” – tájékoztat a rendőrség.

Az ideiglenes távoltartási végzés be nem tartása miatt 402 bűnvádi eljárást indítottak, 18,2 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Az említett időszakban 6957 végleges távoltartási rendeletet állítottak ki a bíróságok, 5,5 százalékkal többet, mint 2019 hasonló időszakában, ezek közül 3312-t a rendőrök által kiállított ideiglenes végzések alapján. A családon belüli erőszak körébe tartozó bűncselekmények 61,6 százalékát a fizikai bántalmazás különböző formái tették ki, 13,8 százalékát a családelhagyás, 9,2 százalékát a fenyegetések. A tettek 80 százalékára az áldozatok otthonában került sor – mutat rá a rendőrség.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?