Elkészült a nagyváradi szülészeti és nőgyógyászati klinika új osztálya

Három műtő, köztük egy laparoszkópos operációkra tervezett egység, harminc kórházi ágy és tíz hely az intenzív osztályon, ez várja az újonnan elkészült szülészeti-nőgyógyászati műtőblokkban a pácienseket december 2-ától a nagyváradi kórház új részlegén.

A felújított kórházi osztály, amely a Kolozsvári úton található, szerdán Florin Birta polgármester és dr. Gheorghe Carp, a Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház menedzsere mutatta be.

Mint elhangzott, az épület felújítása, átalakítása és berendezése 15,3 millió lejbe került, ebből 8 millió lejt fedezett az egészségügyi minisztérium, 6,3 millió lejt a kórház saját forrásaiból biztosítottak, 900 ezer lejt a nagyváradi önkormányzattól, további százezer lej pedig adományokból érkezett.

További 1,2 millió euró a Temesvári Kardiológiai Intézettel és a Debreceni Egyetemmel közös ROHU-projektből finanszíroztak, ebből a pénzből többek között a műtőasztalokat és -lámpákat, valamint egyéb orvosi berendezéseket vásároltak. A két nőgyógyászati kiegészítőkkel ellátott műtőasztal 378,4 ezer lejbe, a két altatóberendezés 302,7 ezer lejbe, a plazmasterilizátor pedig 406,8 ezer lejbe került.

A munkát tavaly július közepén kezdték, azóta az épületet átalakították a korszerű kívánalmaknak megfelelően, többek között liftet szereltek be, de kialakították az orvosi gázok (oxigén, nitrogén, sűrített levegő stb.) vezetésére alkalmas rendszereket és a megfelelő szellőztetőket is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?