Élet a hajléktalanszállón járványban: rendkívül fontos lenne elkerülni a megfertőződést

Sepsiszentgyörgyön évről évre csökken a hajléktalanok száma, az éjszakai szállón jelenleg 25 személy éjszakázik, miközben volt olyan év is, hogy 50 hajléktalant kellett elszállásolni, mutatott rá a Maszol érdeklődésére Székely Róbert, a hajléktalanszálló vezetője, akit arról is kérdeztünk, hogy járványhelyzet milyen szigorításokat követel a működésükben.

Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat megbízásából a Máltai Szeretetszolgálat működteti a Csíki negyedi éjszakai szállót, amelyet a köznyelvben „Sing Sing”-ként ismernek. 

Székely Róbert elmondta, hogy hétfő óta „téli üzemmódban” dolgoznak, vagyis az eddigi este 8 óra helyett már este 6 órakor is fogadják a hajléktalanokat, akik legkésőbb reggel 8 órakor el kell hogy hagyják a menedékhelyt. A hajléktalanoknak reggelit és vacsorát, illetve meleg teát biztosítanak. 

A járványhelyzetben belépéskor lázat mérnek és kézfertőtlenítőt, maszkot és kesztyűt is biztosítanak a hajléktalanoknak és a menedékhely dolgozóinak. Óvintézkedésként a sepsiszentgyörgyi éjszakai szálló 6 állandó alkalmazottja és a munkájukat segítő önkéntesek munkaidejét is úgy szervezték meg, hogy két-háromórás eltéréssel kezdik és végzik a műszakot, a csapatok nem találkoznak egymással, hogy elkerüljék az esetleges fertőzés továbbadását. 

Rendkívül fontos lenne elkerülni, hogy az éjszakai szálló lakói vagy alkalmazottai megfertőződjenek, mert amiatt veszélybe kerülhet az intézmény működése. Ha ugyanis karanténba kerül az éjszakai menedékhely, akkor egyrészt az éppen a szállón lévők bennragadnak, másrészt nem tudnak fogadni más rászorulókat, mutatott rá Székely Róbert. 

Hozzátette: a tavaszi kéthónapos kijárási tilalom alkalmával rendkívül rossz tapasztalatokat szereztek, ugyanis a hajléktalanok börtönként élték meg a kötelező bezártságot, idegesek és ingerültek voltak, nehezen lehetett őket nyugton tartani, hogy ne sértsék meg a kijárási tilalom szabályait. Sepsiszentgyörgyön jelenleg két személyről tudnak, akik télen sem hajlandóak bevonulni az éjszakai menedékhelyre, hanem a vasút egy elhagyott épületében élnek.       

Sikeres a programjuk

Székely Róbert arra is rámutatott, hogy sikeresnek bizonyult az a programjuk, amellyel vissza szeretnék illeszteni a társadalomba a hajléktalanokat. Egyrészt le szeretnék szoktatni őket az italozásról, mert az a lecsúszásuk egyik oka. Emiatt néhány éve azt a szabályt alkalmazzák, hogy az esti belépéskor alkoholszondába kell fújjanak, és az, aki italozott, nyáron nem foglalhatja el szobáját és nem kap ételt, hanem a szabadban kell éjszakázzon. Télen és a járványhelyzet miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom miatt az, aki este 6 órakor ittasan jelentkezik, annak este 10 óráig kint kell maradnia, amíg józanodik, vagy pedig elkülönítőben éjszakázik. 

Ennek a szigornak is köszönhetően a legtöbben lemondtak káros szenvedélyeikről. Amikor ez megtörténik, és a hajléktalan igyekszik többet tenni magáért, akkor a Máltai Szeretetszolgálat próbál munkahelyet szerezni és lakást bérelni számára, de előfordul, hogy a család fogadja vissza az illetőt. Amikor munkahelye és bérelt lakása is van, a hajléktalanszálló munkatársai néhány hónapig még segítenek neki beosztani a pénzét, magyarázta Székely Róbert, aki szerint alacsony a visszaesők száma, eddig mindössze két személy került vissza az utcára, azaz a hajléktalanszállóba.

A sepsiszentgyörgyi éjszakai menedékhely vezetője szerint a tél közeledtével többen is segítséget, adományokat kínálnak a hajléktalanoknak. Rámutatott: főként élelemre, illetve cipőre, zoknira, sapkára, sálra és kesztyűre van szükség, ezeket ugyanis gyakran elhagyják, esetenként eladják. Székely Róbert szerint más ruhaneműre nincs szükség, illetve ha valamit adományozni szeretnének a hajléktalanoknak, ajánlatos előtte felvenni a kapcsolatot az éjszakai szálláshely dolgozóival, akik el tudják mondani, mire van leginkább szükség. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?