Marcel Vela: rekordot jelentett a Z-nap

A szerdai belügyi akció során 465 személyt kísértek be kihallgatásra és 98 személyt vettek őrizetbe – számolt be a csütörtöki sajtótájékoztatón Marcel Vela belügyminiszter.

A szervezett bűnözés elleni eddigi legnagyobb akcióját bonyolította le szerda reggel a román rendőrség, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészséggel (DIICOT) összehangolva. A Zéró tolerancia a bűnözéssel szemben elnevezésű akciót Z-napnak nevezték, és rekord volt a belügyminisztérium tevékenységében” – mondta a tárcavezető.

A Z-nap során országszerte 489 házkutatást és 130 rajtaütést hajtottak végre, ezek eredményeképpen 465 személyt kísértek be kihallgatásra, 98 személyt vettek őrizetbe 24 órára és 27 személyt hatósági felügyelet alá helyeztek.

19 körözött személyt sikerült elfogni, 33,5 kilogramm drogot, 8 luxusautót, 4,5 kg aranyat, 3 tonna alkoholt, 14 illegálisan birtokolt fegyvert és több száz töltényt koboztak el. 317 telefont lefoglaltak az informatikai nyomozás céljából. 870 ezer lej készpénzt, 211 ezer eurót, 1000 dollárt és 8500 angol font készpénzt is lefoglaltak, valamint további értékeket (40 személygépkocsit és 12 ingatlant) 15 millió lej értékben.

„Az offenzíva folytatódik” – jelentette ki Vela, aki azt is közölte, hogy csütörtökön Galac, Botoşani, Iaşi, Teleorman, Vrancea megyében és Bukarestben újabb 55 házkutatást tartanak. Az akciót hosszas nyomozás és dokumentálódás előzte meg – tette hozzá a belügyminiszter.

(Nyitóképen: Marcel Vela sajtótájékoztatója | Forrás: a belügyminisztérium Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?