Vesztegzár alá kerül Nagybánya szerda délutántól

Máramaros megye székhelyét szerda 17 órától kezdőden 14 napra karantén alá helyezik. Az intézkedésről a megyei vészhelyzeti bizottság szóvivője, Dan Bucă tájékoztatta a sajtót.

A szóvivő hozzátette, hogy a rendeletet Raed Arafat államtitkár, az Országos Vészhelyzeti Bizottság vezetője közölte a nagybányaiakkal. Az korlátozó intézkedésekre azért van szükség, mert a városban az elmúlt két hétben az ezer lakosra vetített fertőzöttségi mutató elérte a 6,47-et.

A korlátozások értelmében a lakosság csak indokolt esetben (munka, mezőgazdasági tevékenység, egészségügyi ellátás stb.) hagyhatja el otthonát, és egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot vagy munkaadói igazolást kell felmutatniuk a hatósági ellenőrzéskor.

A várost csak nyomós indokkal (például munkavégzés miatt) lehet elhagyni. A nem Nagybányán lakók a településen átutazhatnak, de nem állhatnak meg. Vallásos szertartásokat csak a hívek részvétele nélkül lehet megtartani a templomokban, szabadtéri istentiszteleteken pedig be kell tartani a 1,5 méteres biztonsági távolságot.

Az üzletek nyitvatartási ideje 10 és 21 óra közötti időszakra korlátozódik a következő 10 napban, szombaton és vasárnap zárva tartanak. Beszüntetnek minden sporteseményt és előadást, a kültéri és beltéri játszótereket bezárják. Nyitva tarthatnak a teraszok 8 és 21 óra között. A tömegközlekedési járműveken a megengedett utasszám 50 százalékosra korlátozódik.

Máramaros megyében egyébként Miszmogyorós és Szakállasfalva az elmúlt napokban már vesztegzár alá került, és hasonló intézkedések lépnek életbe szerdától Lénárdfalván és a hozzá tartozó településeken.

(Címlapkép: Kiss Gábor)

Kapcsolódók

Kimaradt?