Vesztegzár alá került csütörtöktől Szamosújvár, Zilah és további települések

Szamosújvár és Zilah, illetve több más Kolozs, Temes és Szilágy megyei település 14 napos karanténba kerül csütörtöktől kezdődően, jelentette be szerda este a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A Kolozs, Temes és Szilágy megyei vészhelyzeti bizottság javaslatára Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos vészhelyzeti bizottság vezetője aláírta a karantén bevezetésének határozatát a következő települések esetében: Szamosújvár (Kolozs megye), a Temes megyei Kisbecskerek, Újbesenyő, Újszentes, Temesfüves, Győröd, Gyüreg, Mosnicatelep, Pészak (Pesac), a Szilágy megyei Zilah, Szilágycseh és Zsibó. A karantén november 5-én lép életbe, 14 napig érvényes - tájékoztatott a GCS.

Ezeket az előírásokat kell a lakosságnak betartania

A vesztegzár előírásai szerint tilos előadásokat, filmvetítéseket, magánjellegű rendezvényeket tartani, be kell zárni a vendéglőket, kocsmákat, panziókat. A vallási ceremóniák csak szabad téren és legfeljebb húsz személy részvételével tarthatók meg. A településeken már eddig is csak online oktatás folyt az iskolákban, és az utcákon is védőmaszkot kellett viselni. A korlátozások nem érintik az áruforgalmat, az átutazó-forgalomnak viszont nem szabad megállni a településeken.

A helyiek csak indokolt esetben hagyhatják el a települést. Megengedett a kilépés és visszatérés, ha más településen van a munkahelyük, a diákok pedig más településen tanulnak, és ezt a munkáltatójuk vagy az iskolájuk igazolja. Mezőgazdasági munkára vagy terményeiket eladni, időseket, betegeket gondozni, halaszthatatlan orvosi ellátásra vagy családtagjaik temetésére is elmehetnek a két falu lakói, ez esetben azonban írásos nyilatkozatot kell bemutatniuk a falu határában posztoló rendőröknek. 

(Címlapfotó szerzője: Kiss Gábor)

Kapcsolódók

Kimaradt?