banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Újabb tüntetést tartott Bukarestben a Sanitas Szakszervezeti Szövetség

Az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő Sanitas Szakszervezeti Szövetség többtucatnyi tagja tüntetett kedden a bukaresti Victoriei téren. Úgy vélik, a kormány közömbös az egészségügyben dolgozók problémáival szemben.

Ez volt a második alkalom, amikor a Sanitas-tagok kivonultak tüntetni a Victoriei térre. Egy héttel ezelőtt már tartottak egy hasonló megmozdulást, és Iulian Pope alelnök szerint tüntetéseik vélhetően folytatódni fognak a következő hetekben, ha az egészségügyi és a pénzügyminisztérium, illetve a kormány nem talál megoldást követeléseikre. A Sanitas-tagok többek között bérezéssel kapcsolatos jogaik betartását, a kórházakban dolgozók számának növelését és az alkalmazottak egészségének védelméhez szükséges felszerelések biztosítását kérik.

A tüntetők táblákat tartottak a kezükben többek között ilyen felirattal: "Ígéretekkel nem lehet kifizetni a számlákat", "Kimerültünk", "A vírussal harcolunk, nem az állammal".

A szakszervezeti vezető ugyanakkor ismételten kérte a járvány fennállását megállapító rendelet kiadását, szerinte ugyanis ennek hiányából eredeztethető az egészségügyi alkalmazottak számos elégedetlensége, "legyen szó akár pénzügyi gondokról, akár a munkaidő csökkentésének lehetőségéről". Pope szerint ugyanakkor a munkaügyi minisztérium még mindig nem tette közzé az 56-os törvény alkalmazási módszertanát, amelynek hiányában a koronavírus-fertőzésben meghalt egészségügyi dolgozók családtagjai nem kaphatják meg a törvény által előírt juttatásokat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?