A titokzatos Q, aki megvédi az USA-t a gyermekmolesztáló sátánimádóktól

Legalább két képviselője lesz az Egyesült Államok kongresszusában a QAnon-hívők szélsőjobboldali szektának, amely azt hirdeti, hogy létezik egy Sátán-imádó titkos társaság, amelynek tagjai vért isznak, gyermekeket molesztálnak, és mellesleg globális dominanciára törekednek. De kicsoda a titokzatos Q, a QAnon-hívők „prófétája”?

Az amerikai média 2018 júliusában figyelt fel arra, hogy Donald Trump egyik választási nagygyűlésén, a floridai Tampában sok rajongó pólóján egy nagy Q virított. Mások a szintén ismeretlen jelentésű WWG1WGA betűjelet viselték. (A most leköszönő elnök 2016-os kampánya máig nem ért véget, választási gyűlései folyamatosak voltak az elmúlt négy évben.)

A következő hetekben az újságok az új jelenségről cikkeztek. Kiderült, hogy a titokzatos QAnon vagy Q álnév, amelyet használva a 4chan.org, majd a 8chan.org fórumon posztolgatott egy magát fehér házi bennfentesnek beállító személy. A WWG1WGA betűszó egyfajta három-testőrös szlogen: a Where We Go One, We Go All („ahova egyikünk megy, mindannyian megyünk”) rövidítése.

QAnon bejegyzései kisebb forradalmat indítottak el. Hívei politikai szektaként viselkednek, a képviselőhöz és szenátorokhoz hasonlóan esküt tesznek. A különbség annyi, hogy a törvényhozói eskü végén elhangzik a WWG1WGA-szlogen.

A közeg

A 4chan.org-ot olyan összeesküvés-elméletekre fogékony emberek tömegei látogatják, akik képesek elhinni például, hogy az iPhone-juk gyorsabban tölthető a mikrohullámú sütőben, mint hagyományos módszerrel, csak az Apple ezt eltitkolta. 2014-ben hatósági közbelépésre volt szükség, miután amerikaiak sokasága tette használhatatlanná a telefonját a 4chan-en kapott „gyorstöltési instrukciókat” követve.

A 2003-ban indult online fórumon bárki névtelenül posztolhat, bármit. Az alapító, Christopher Poole egy 2010-es TED Talkon kifejtette, miben különbözik a 4chan nemcsak a közösségi médiától, hanem a szokásos fórumoktól is: „A site egyedisége abban áll, hogy névtelen, és nincs memóriája. Nem létezik archívum, nem léteznek határok, és nincs regisztráció. Ezek a dolgok más fórumokon megszokottak, a 4chan-en nem léteznek”.

Összegezve: ez az a közeg, amelyben egy névtelen ismeretlennek nagyobb hitele van, mint egy börzén jegyzett óriáscégnek, amilyen az Apple.

Globális összeesküvés

QAnon követői azt tartják, hogy létezik egy – főleg demokrata – törvényhozókból, bürokratákból és üzletemberekből álló titkos társaság, amelynek tagjai „aktívan imádják a Sátánt”, szervkereskedelmet folytatnak, gyerekek véréből kinyert hormonkoktélokkal doppingolják magukat, és mindennek a tetejében globális dominanciára törekednek.

Kennedy elnököt szerintük azért gyilkolták meg, mert le akarta leplezni a „titkos világkormányt”, amelynek a parancsukra lőtték meg egyébként Reagan elnököt, és bár ő túlélte az 1981-es merényletet, azóta minden amerikai elnök – kivéve Donald Trumpot – a „mély állam” (deep state) ügynöke. Szerintük a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat nem Oszama bin Laden és az al-Kaida tervelte ki, hanem a washingtoni kormányzat és a zsidók, hogy előmozdítsák „sötét terveiket”.

QAnon követői úgy tartják, hogy bizonyos kormányzati dokumentumok titkosításának a feloldása automatikusan a liberális elit tömeges letartóztatásához vezetne, leleplezné ugyanis a „pedofil érdekszövetségüket”. A vádak légből kapottnak tűnhetnek, mindenestre a QAnon-hívőknek sikerült meghekkelni ezekkel a Save Our Children (Mentsétek meg a Gyermeikeinket) szervezetet és nyilvános rendezvényeit, mutatott rá a CBS-nek nyilatkozva Daryl Johnson, aki korábban kutatóként dolgozott a belső elhárításnál.

Az internet „peremvidékéről” a politika fősodrába

Q kiléte sok találgatásra adott okot. Egyes QAnon-hívők Michael Flynnt, Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsosát gyanítják az álnév mögött. Ismét mások egyenesen az elnökre gondolnak. Nem utolsó sorban felmerült, hogy ifjabb John F. Kennedy – aki 1999-ben hunyt el egy tragikus repülőbalesetben – megrendezte a halálát, de tulajdonképpen él, és QAnon álnéven posztolgat, előkészítve az el(ő)jövetelét.

„Akárki is Q, nyilvánvalóan hazafi” – jelentette ki egy korábbi interjúban Marjorie Taylor Greene, akit november 3-án kongresszusi képviselőnek választottak Georgia államban, a Republikánus Párt színeiben. Egy másik QAnon-követőt, a coloradói Lauren Boebert-et azután fogadták be a pártba, hogy megnyerte a képviselői választást. Egy korábbi nyilatkozatában Greene úgy jellemezte QAnont, mint „egyedülálló lehetőség a Sátán-imádó pedofilok kicsinálására”. Mások mellett Michael Flynn, Trump első nemzetbiztonsági tanácsosa is letette QAnon „digitális katonáinak” esküjét, illetve több vezető republikánus politikus nyilvánosan kiállt „Q mellett és a csapat mellett”.

A mozgalom rövid időn belül az anonim fórumokról átköltözött a közösségi média nagyobb platformjaira, és elárasztotta a Facebookot, a Twittert, a Youtube-ot. Az év közepén a Facebook és a Twitter a QAnonhoz köthető fiókok és csoportok sokaságát zárta le vagy szüntette meg. Nem sok eredménnyel, ugyanis a közösségi média algoritmusai nem tudják felvenni a versenyt az emberi leleménnyel: a QAnon-hívők új néven, a mesterséges intelligencia által keresett kulcsszavak kerülésével szabadon terjesztik tovább a nézeteiket. Az Amazonon jelenleg is kapható a mozgalom fő téziseit propagálni hivatott könyv, amelyet a kiadó saját Facebook-oldalán zavartalanul népszerűsít.

A titokzatos Q követői megjelentek Európában is, ahol elsősorban a koronavírus-járvány fékezésére hivatott korlátozások elleni tüntetéseken nyilvánultak meg. Az általuk vallott összeesküvés-elméletek egyike tudniillik az, hogy a világdominanciára törekvő „titkos társaság” vakcinák révén próbálja ellenőrizni a társadalmat, a koronavírus pedig csupán ürügy a tömeges oltásra.

Gyilkosság és terrorvád

A szektát az FBI terrorista szervezetnek nyilvánította. Legalább egy nagy visszhangot kiváltó gyilkosság köthető QAnonhoz. Továbbá a szekta egyik tagja megpróbált „letartóztatni” két demokrata politikust, egy másik pedig 2018-ban egy páncélozott járművel a mozgalom nevében „megszállta” a Hoover gátat.

A szekta egyik követőjét szombaton reggel őrizetbe vették, amikor felfegyverkezve megpróbált behatolni a philadelphiai kongresszusi központba, ahol akkor még folyamatban volt a szavazatszámlálás. Előzőleg az FBI-hoz olyan értesülések jutottak el, hogy fegyveres csoport tart a pennsylvaniai város felé Virginiából.

A 8chan.org-ot lezárták, miután kiderült, hogy három tömeggyilkosság – köztük a 22 áldozatot követelő 2019-es El Paso-i lövöldözés – elkövetője is ezen a fórumon tevékenykedett. Később a 8chan felvette a 8kun nevet, és orosz támogatással működött tovább. Jelenleg a 8kun.org webcím az erőteljesen Trump-párti George News szemleoldalra mutat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?