Joe Biden korábban Markó Bélától tájékozódott az erdélyi magyarok helyzetéről

Az egyik leghitelesebb forrásból, Markó Béla RMDSZ-elnöktől tájékozódott húsz évvel ezelőtt Joe Biden frissen megválasztott amerikai elnök az erdélyi magyarok helyzetéről.

Akkori sajtóbeszámolók szerint a demokrata politikus 1999-ben az amerikai szenátus külügyi bizottságának rangidős tagjaként a Balkánon tett körútja során a térség nemzeti kisebbségeinek helyzetét elemezte, és Bukarestbe is ellátogatott.

Szept. 2-án Markó Béla a szövetség fővárosi székházában fogadta Joseph Bident. A Koszovóból érkező amerikai politikus előtt az RMDSZ elnöke felvázolta az akkori politikai helyzetet, és ismertette a magyar közösség gondjait. Akkor az RMDSZ a kormánykoalíció tagja volt.

Markó Béla elmondta Joe Bidennek, hogy a hároméves kormányzati szereplés következtében több eredményt értek el, de ez távolról sem elegendő. A kisebbségi gondok megoldására két modell létezik - mondta a szövetségi elnök -, a koszovói vagy pedig a kisebbségi jogoknak a békés úton történő érvényesítése

Az amerikai szenátor elmondta, hogy véleménye szerint, amíg Romániában nem rendezik a kisebbségek helyzetét, addig sem a NATO-integrációra, sem más jelentős intézménybe való felvételre nem kerülhet sor – számolt be a találkozóról a Szatmári Friss Újság.

Az amerikai elnökválasztásról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?