Joe Biden megválasztott amerikai elnök jól ismeri Romániát

Az Egyesült Államok frissen megválasztott elnöke, Joe Biden jól ismeri Romániát – írják a román lapok.

Az adevarul.ro emlékeztet, hogy a demokrata politikus amerikai alelnökként aktív kapcsolatban volt mindkét román államnfővel, Traian Băsescuval és Klaus Iohannissal is Barack Obama elnöksége idején.

Joe Biden és felesége, Jill, 2014-ben Bukarestben járt. Akkor kijelentette, hogy az Egyesült Államok megbízható partnerként és szövetségesként tekint Romániára, ám az országban meg kell szilárdítani a jogállamiságot és folytatni kell a korrupcióellenes küzdelmet.

Az amerikai alelnök ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok megóvja a NATO-n belüli szövetségeseit az estleges külföldi agresszióktól. „A NATO tagállamainak együtt kell fellépniük szárazföldön és tengeren egyaránt. Elégedettséggel tölt el, hogy Románia 2014-ben is vállal katonai küldetéseket. Ti véditek meg Európa határait, és ezt meg szeretném köszönni” – nyilatkozta hat évvel ezelőtt Bukarestben.

Az adevarul.ro emlékeztet arra is, hogy Donald Trumppal ellentétben Joe Biden meggyőződéses atlantista. Elítélte a krími orosz inváziót. Azt nyilatkozta: Romániának kulcsfontosságú szereplője lehet a Fekete-tengertől Közép-Kelet-Európáig terjedő energiapiacnak, és az Egyesült Államok kész segíteni abban Romániát, hogy fejlessze az energetikai infrastruktúráját.

Joe Biden egyértelműen a román állampolgárok vízumkötelezettségének eltörlése mellett foglalt állást. Úgy vélte, a román hatóságoknak kell meggyőzniük a republikánus többségű arról, hogy Románia megérett erre a lépésre. Amerikai alelnökként arról is beszélt: Európának is érdeke, hogy Románia erős állam legyen.

Joe Biden alelnökként 2015-ben fogadta Klaus Iohannis román államfőt a Fehér Házban. A két ország közötti stratégiai partnerségről egyeztettek, és abban állapodtak meg, hogy e partnerségnek elsősorban a gazdasági területein kell előrelépni.

Az amerikai elnökválasztásról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?