Maros megye prefektusa ellenzi a magyar tagozat önállósulását az Unireában

Ellenzi Corneliu Grosu prefektus a magyar tagozat önállósulását a kétnyelvű marosvásárhelyi Unirea főgimnáziumban, ahol egy magyar és egy román tannyelvű iskola megszervezését javasolta az épület tulajdonosa, a római katolikus egyház.

"Az egyház tervei szerint ugyanabban az épületben, ugyanazzal a tanári karral és ugyanazokkal a laboratóriumokkal a magyar osztályokat különálló állami intézménybe szerveznék, ahova a marosvásárhelyi Bolyai Líceumban működő római katolikus felekezeti osztályokat is áthoznák" - magyarázta Peti András, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

Corneliu Grosu Maros megyei prefektus kijelentette, hogy nem tud elfogadni egy ilyen "nacionalista" kezdeményezést.

"Sosem fogok egyetérteni egy olyan romboló kezdeményezéssel, amely a kultúra és oktatás valamely templomában kerítéseket emel, vagy szakadást idéz elő" - idézte a prefektust az Agerpres.

Marosvásárhelyen hosszas politikai egyeztetések eredményeképp az RMDSZ tíz éve elérte, hogy a marosvásárhelyi Bolyai Líceumban ne indítsanak újabb román osztályokat, így ez az intézmény ma – egyetlenként a városban - önálló magyar iskolaként működik.

Kapcsolódók

Kimaradt?