Trianon-törvény: Corlăţean felszólította az államfőt, hogy tegyen „tanúbizonyságot a nemzeti méltóságról”

„Tegyen tanúbizonyságot a nemzeti méltóságáról” és hirdesse ki a Trianon-törvényt – szólította fel Klaus Iohannis államelnököt Titus Corlăţean szociáldemokrata párti (PSD-s) szenátor kedd esti Facebook-bejegyzésében.

„Örvendek, hogy a képviselőház ma (kedden – szerk. megj.) többségi szavazattal elutasította Klaus Iohannis államelnök igénylését a június 4-ét Trianon-emléknappá nyilvánító törvény újbóli megfontolására vonatkozóan. (...) Felszólítom Románia elnökét, hogy tegyen végre tanúbizonyságot nemzeti méltóságról és haladéktalanul hirdesse ki a törvényt, amely alapvető fontossággal bír a román identitásra és román államra nézve” – írta a magyarellenességéről hírhedt volt külügyminiszter.

A szenátor – a törvénytervezet kezdeményezőjeként – megköszönte mindazoknak, akik megszavazták a törvényt, „tisztelegve ezzel a román ősök áldozata és hőstettei előtt”, akik lehetővé tették az egyesülést 1918. december elsején, illetve a trianoni békeszerződés megkötését.

Salut votul larg majoritar al Camerei Deputaților, camera decizională a Parlamentului, care astăzi a respins cererea de...

Közzétette: Titus Corlăţean – 2020. november 3., kedd

 

A képviselőház kedden elutasította a Klaus Iohannis igénylését a június 4-ét, a Magyarországot területe kétharmadától megfosztó békediktátum évfordulóját Trianon-emléknappá nyilvánító törvény újbóli megfontolására vonatkozóan, és változatlan formában ismét elfogadta a jogszabályt. A törvényt 175 támogató, 23 ellenszavazattal, 85 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

A jogszabály Trianon-emléknappá nyilvánítja június 4-ét, amikor a központi, illetve a helyi hatóságok „a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító kulturális-oktató jellegű, illetve tudományos eseményeket szervezhetnek", a közszolgálati televízió és rádió pedig ezzel kapcsolatos műsorokat foglalhat bele programjába.

(Nyitóképen: Titus Corlăţean a szenátusban | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?