Perel a magániskolák szövetsége: jogtalanul zárták be a járvány miatt a romániai iskolákat?

Vitatják, hogy szükséges-e és jogszerű-e bezárni az iskolákat azokon a településeken, ahol a két hét alatt jegyzett új koronavírus-fertőzések száma meghaladja ezer lakosonként a hármat. 

Amint az Edupedu.ro oktatási szakportál közölte: a magániskolák szövetsége pénteken Kolozsváron és Brassóban is bíróságon támadta meg az online oktatásra való áttérésről hozott helyi határozatokat. 

A magániskolák képviselői szerint ezzel sérül a gyermekek oktatáshoz való joga, és szerintük az erre vonatkozó döntést csakis az iskolák vezető tanácsai hozhatták volna meg, nem pedig a sürgősségi helyzetek bizottságai. A szövetség képviselői azt is megemlítették, hogy a nyugat-európai országok legtöbbjében bevezetett szigorú korlátozások nem érintették az iskolákat. 

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról október közepén hozott kormányhatározat megszabta, hogy különleges intézkedéseket kell hozni azokon a településeken, ahol meghaladja a három ezreléket a 14 nap alatt jegyzett új fertőzések száma. A sürgősségi helyzetek megyei, illetve helyi bizottságai pedig csaknem valamennyi ilyen településen az iskolák bezárását is elrendelték. 

Beszterce nem zárta be tanintézményeit

Elsőként Beszterce város bizottsága döntött úgy csütörtökön, hogy nem folytatja ezt a gyakorlatot, és csak azokat az iskolákat zárja be, amelyekben megjelent, és terjed a fertőzés. Az oktatási minisztérium pénteki közlése szerint az ország több mint 17 ezer iskolája közül 3605 intézményben folyik kizárólag online oktatás, ám csak 369 intézményben kellett azért haza küldeni a diákokat, mert többen is megfertőződtek közülük vagy tanáraik közül. Az esetek többségében a települések vörös besorolása (három ezrelék fölötti új esetszám) miatt költözött az online térbe az oktatás. 

A pénteken kora délután közölt hivatalos adatok szerint tovább gyorsult a járvány terjedése: az elmúlt 24 órában jegyzett 6546 esettel ismét megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált új esetek rekordja. Tovább nőtt az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás is: soha nem volt annyi koronavírusos beteg a kórházakban, és soha nem volt annyi súlyos eset, mint jelenleg. A kórházakban 11 236 koronavírusos beteget ápolnak, 917-et közülük intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában ismét száz fölötti (103) halálesetet jegyeztek a kór következtében. A járvány kezdete óta csak két nap fordult elő, hogy ennél többen haltak meg Covid-19 fertőzés következtében.

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?