Napóleon katonái hazavittek Egyiptomból egy koránt – nem adják el

Elmarad a Napóleon katonái által Egyiptomból Franciaországba vitt Korán-kézirat árverése, amelyet az Osenat párizsi aukciósház tartott volna. Az Osenat tagadja, hogy az erős egyiptomi tiltakozás nyomására állt volna el az eladástól.

„Tiszteletben tartjuk azokat az érzéseket, amelyeket az eladás híre Egyiptomban kiváltott" - idézte Jean-Pierre Osenat, az aukciósház igazgatójának közleményét a The Daily Telegraph online kiadása. Osenat hozzátette: „A követséggel való barátságos üzenetváltás után úgy döntöttünk, lemondjuk a kézirat június 9-ére meghirdetett árverését".

Egyiptom 1798-as francia megszállása ellen Kairóban felkelés robbant ki, amelynek főhadiszállása a város egyik legrégibb mecsetében, az al-Azharban volt. A hadvezér a felkelést leverte, és megparancsolta a mecset felgyújtását. A Korán-fejezeteket, azaz szúrákat tartalmazó 47 oldalas kéziratot a lángokból mentette ki Jean-Joseph Marcel keletkutató, aki önkéntesként vett részt a hadjáratban.

Mohamed Musztafa Kamal, Egyiptom párizsi nagykövete köszöntet mondott az Osenat aukciósháznak, amely az árverés visszavonásával „tiszteletét fejezte ki a kézirat rendkívüli morális és kulturális értéke iránt".

Kimaradt?