Beiktatták hivatalába Arad megye egyetlen női RMDSZ-es polgármesterét

Hétfő délután iktatták be hivatalába Korondi-Józsa Erikát, Kisiratos újraválasztott polgármesterét, és a képviselőtestület 11 tagját.

Korondi-Józsa Erika az RMDSZ első női polgármestere lett Arad megyében, még 2016-ban, és a szeptemberi helyhatósági választásokon aratott győzelme után elmondhatja magáról, hogy mindmáig az egyetlen női elöljáró a megyében, akit a magyar érdekvédelmi szövetség színeiben választottak meg.

A közel 90 százalékban magyarok által lakott település elöljáróját – több mint 53 százalékos részvétel mellett – a választópolgárok közel 77 százaléka szavazta meg szeptember 27-én (565 voksot kapott), és nagyjából ugyanilyen arányban pecsételtek a tanácsosjelöltek listájára is. Az urnához járulók majdnem 75 százaléka az RMDSZ-lista mellett tette le a garast, így a képviselőtestületben kilenc mandátummal rendelkezik a magyar érdekvédelmi szövetség, egy-egy helyet szerzett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Pro Dorobanți Választási Szövetség (de utóbbiak is magyarok).

A román–magyar határ menti község híres a hagyományőrző és más kulturális csoportjairól, az évente megrendezendő Kárpát-medencei citera- és népzenei táboráról, a karitatív szervezeteiről, termálvizes strandjáról és a helyiek vendégszeretetéről. A régi-új polgármester szerint azonban a máskor gazdag kulturális élet megsínylette a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, a településen működő vállalkozásokat is nehéz helyzetbe juttatta, s a lakosságot is bizonytalanságban tartja a világjárvány, az aktív korúak, akiknek nagy része a kürtösi vámszabad övezetben telephelyet működtető gyárakban dolgozik, a munkahelyeikért aggódnak.

„Ezért sokkal borúlátóbban kezdek ennek a négyéves mandátumnak, mint az előzőnek, mert mi sem tudjuk, milyen forrásokból gazdálkodhatunk, mire, mikor nyújthatunk be igényléseket, a központi hatóságok online működnek, és nem vagyunk biztosak abban, hogy célba érnek-e az igénykések, nem csúszunk-e ki a határidőkből” – nyilatkozta Korondi-Józsa Erika az ünnepélyes eskütétel után.

A beiktatása utáni első munkanapon, kedden már a megyei önkormányzatnál volt „jelenése” a polgármesternek, aki a falubeliek nagy álmának a megvalósítását, a földgáz bevezetését nevezte prioritásnak, emellett az utcák aszfaltozási munkálatait is folytatják – mondta. „Minél több hazai pályázati forrást, és amikor kiírják, európai uniós pályázati támogatást szeretnénk lehívni” – fűzte hozzá határozottan.

A Kürtöstől 2004-ben népszavazás útján önállósodó Kisiratos lakossága a polgármester szerint 1630 fő, amiből körülbelül 200 román és roma nemzetiségűek, akik az utóbbi években költöztek a településre. „Békés az együttélés, ők is eljönnek a mi ünnepeinkre, és nincs is gond, amíg azok, akik ideköltöznek, elfogadják és tisztelik a kultúránkat, a nyelvünket és a vallásunkat” – mondta Korondi-Józsa Erika.

Kapcsolódók

Kimaradt?