Székelyudvarhelyen is gyertyákat gyújtottak Székelyföld autonómiájáért

Bár a koronavírus-járvány terjedése miatt a gyülekezési jogot több helységben korlátozták a hatóságok, Székelyudvarhelyen nem akartak szakítani a hagyományokkal, és vasárnap délután gyertyagyújtással és főhajtással emlékeztek meg Székelyföld Autonómiájának Napjáról.

Székelyudvarhely kiemelt helyszíne volt az idei rendezvénynek, bár ez kevésbé volt érzékelhető az érvényben lévő korlátozások miatt.

Vasárnap délután a Bethlen-negyedi parkban lehetett mécsest gyújtani Székelyföld autonómiájáért, mivel azonban a téren tilos volt a gyülekezés, és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) helyi vezetői szerették volna elkerülni, hogy a helyszínen tömeg alakuljon ki, azt kérték a résztvevőktől, hogy miután elhelyeztek egy-egy gyertyát a földre kiterített Székelyföld térképre, a főhajtást követően gyorsan távozzanak a helyszínről.

„Nem akartunk szakítani a hagyományokkal, nem szerettük volna, ha megszakad a rendezvény folytonossága” – közölte Biró Edith, az SZNT helyi szervezetének elnöke, aki megjegyezte, hogy akik nem tudtak vagy biztonsági okokból nem akartak részt venni az eseményen, de szimpatizálnak a mozgalommal, azok otthon, ablakba helyezett gyertyával és a székely zászló kitűzésével emlékezhettek meg az autonómia napjáról.

A járványhelyzet miatt a Bethlen-negyedi parkban elmaradnak a beszédek, a rendezvény közleményét sem olvasták fel (egy-egy nyomtatott példány kaptak a jelenlévők.) Az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett dokumentum arra figyelmeztetett, hogy a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezést több mint 1,25 millióan írták alá szerte Európában, és ezzel a nemzeti régiók és a székelység ügye visszavonhatatlanul európai üggyé vált.

Az SZNT információi szerint Udvarhelyszék féltucatnyi településén hívták fel a figyelmet az autonómiatörekvésekre. Székelyudvarhely mellett Oklándon (a karácsonyfalvi kilátónál), Máréfalván, Égében, Székelykeresztúron és Parajdon is gyúltak gyertyák vagy lármafák.

Kapcsolódók

Kimaradt?