Székelyudvarhely lesz az egyik kiemelt helyszíne a Székely Autonómia Napjának

Székelyudvarhely kiemelt helyszín lesz az idei Székely Autonómia Napján – mondta Izsák Balázs a hétfőn, Székelyudvarhelyen megtartott sajtótájékoztatón. A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatosan úgy nyilatkozott, nem lehetetlen a területi reprezentativitási kritérium teljesítése.

Október utolsó vasárnapján immár sokadszor emlékeznek meg Székelyföld történelmi autonómiájáról, és őrtüzek gyújtásával jelzik a világnak, hogy a székelység nem mond le az önrendelkezés jogáról, Székelyföld területi autonómiájának követeléséről – olvasható Izsák Balázs korábban közzétett felhívásában. A Székely Nemzeti Tanács elnöke erre erősített rá hétfőn Székelyudvarhelyen, ahol a Gálfi Árpád polgármesterrel közösen megtartott sajtótájékoztató keretében az is elhangzott, hogy Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely mellett Székelyudvarhely is kiemelt helyszíne lesz október 25-i eseménynek.

„Gyakori kérdés a Székely Autonómia Napját megelőzően, hogy hol lesz a központ. 138 székelyföldi önkormányzat van, ahol reményeim szerint meg fogják tartani a Székely Autonómia Napját, a közfigyelem nem tud 138 felé oszlani, ezért szoktunk három helyszínt megjelölni. Reményeink szerint a média figyelme is ezekre irányul, idén tehát Marosvásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre és Székelyudvarhelyre” – mondta Izsák Balázs, aki a vasárnapi eseménnyel kapcsolatosan megjegyezte, hogy nem kellett túl sokat egyeztetni az udvarhelyi polgármesterrel, Gálfi Árpáddal. „Hasonló gondolatok már megfogalmazódtak a polgármester úr fejében is, már dolgozott rajta, elkezdte az érdemi munkát” – hangsúlyozta az SZNT-elnök.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere annak a reményének adott hangot, hogy a székelyföldi önkormányzatok élni fognak ezzel a lehetőséggel: „Úgy gondolom, hogy a Székely Autonómia Napja minden székely számára különleges fontossággal bír, és mindenki a saját településén, a saját közösségében ezt ünnepként fogja megélni” – fogalmazott az udvarhelyi városvezető

Nem lehetetlen küldetés

Izsák Balázs arra is figyelmeztetett, hogy egy olyan pillanatban tartják Székelyföld autonómiájának napját, amikor a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése még nem zárult le. „Abban bízom, hogy egy mozgósító esemény lesz, hiszen november 7-én jár le az a meghosszabbítás, amit a járvány miatt adott meg az Európai Bizottság, a Székely Autonómia Napja, az őrtűzgyújtás ösztönző erővel fog hatni az aláírások összegyűjtésére” – fogalmazott az SZNT elnök, megjegyezve, hogy a mai napig 1030000 online és mintegy 250 000 papír alapú aláírás gyűlt össze.

Azonban az egymillió aláírás önmagában még nem elegendő, az úgynevezett területi kritériumnak is eleget kell tenni. Az EB akkor tekinti érvényesnek az aláírásgyűjtést, ha az EU-tagállamok negyedében, hét országban haladják meg az aláírások az illető ország európai parlamenti képviselői számának a 750-szeresét. Jelenleg három országban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült teljesíteni ezt a kritériumot. „Az elmúlt időszakban Spanyolországban emelkedett a támogatók száma. Kicsit lassabban, de követi Svédország is. Én abban bízom, hogy november 7-ig a területi kritériumot is sikerül teljesíteni. Nem lehetetlen – mondta Izsák Balázs.

A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?