Újabb három Bihar megyei település érte el a 3-as fertőzési rátát

Újabb három Bihar megyei településen érte el a fertőzöttségi ráta a három ezreléket, a vendéglátóhelyek nyitvatartását az 1,5 ezrelék alatti településeken is csak 6–22 óra között engedélyezik.

Rendkívüli ülést tartott szombaton a Bihar megyei vészhelyzeti bizottság, csütörtök óta Biharszentandrás (itt már 6,25 ezrelékes a fertőzöttség) és Almamező (3,19) után Váradszentmárton (3,24 ezrelék, ide tartozik Félixfürdő is), Barátka (3,97) és Vizesgyán (4,54) is átlépte a három ezrelékes fertőzöttségi rátát. Ezeken a településeken szombat éjféltől kül- és beltéren egyaránt kötelező a maszk viselése.

Bihar megyében a Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai szerint szombaton 134 új esetet jegyeztek, ez a pandémia kezdete óta a legmagasabb napi esetszám.

Meghaladták a két ezrelékes fertőzöttségi rátát Nagyvárad mellett (itt egyébként két nap alatt 2,34 ezrelékről 2,81 ezrelékre nőtt ez az arány) a következő településeken: Mezőszakadát, Berettyószéplak, Biharkaba, Belényes, Drágcséke, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Olcsa, Kiskopács és Élesd.

Másfél és 2 ezrelékes a fertőzési ráta a következő településeken: Körösgyéres, Bontesd, Pusztahollód, Vedresábrány, Margitta, Hegyközcsatár, Sólyomkővár, Magyarremete, Cséffa, Hegyközpályi, Oláhszentmiklós, Hagymádfalva, Sonkolyos és Alsólugas.

A vészhelyzeti bizottság szombati döntése szerint azokon a településeken, ahol a fertőzöttség nem éri el a 1,5 ezreléket, az éttermek és kávézók, kulturális intézmények félházzal nyitva tarthatnak 6–22 óra között, a 1,5 és három ezrelék közötti településeken 30 százalékos kihasználtsággal tarthatnak nyitva ugyanabban az időintervallumban, míg a három ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött be kell zárniuk. Az első két esetben elvitelre dolgozhatnak.

A szállodákban, panziókban működő vendéglátóhelyek szintén a fenti órarenddel és létszámmal működhetnek, kis jó hír a Püspök- és Félixfürdőn lévőknek, hogy a szállóvendégeket elláthatják szálláshelyük vendéglátóhelyei. Továbbá a teraszokon legtöbb hatan ülhetnek egy asztalnál – ha nem családtagok, az asztalok között két méter távolságnak kell lennie, a beltéri medencék működését pedig fel kell függeszteni.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?