Ezért terjedt el a szemétbűz Kolozsváron a hatóságok szerint

Az ideiglenes szeméttárolóból elkezdték áthordani az öt év alatt felgyülemlett szemetet az új Integrált Hulladéktárolóba, és ennek a szemétmozgatási folyamatnak, valamint az időjárási viszonyoknak tulajdonítható, hogy az elmúlt napokban elterjedt a szemétbűz Kolozsvár bizonyos negyedeiben – közölte a Maszol érdeklődésére Oláh Emese alpolgármester kabinetje.

Az alpolgármester kabinetjéhez azt követően fordultunk, hogy a kolozsváriak – többek között a Tóköz-, Szamosfalva-, Mărăști-, Hajnal-, Györgyfalvi-, Békás-negyedben lakók – immár napok óta orrfacsaró szemétszagra panaszkodnak, ami különböző napszakokban, a város különböző pontjaiban üti fel a fejét. 

„Az új Integrált Hulladéktároló (CMID – szerk. megj.) megnyitását követően a Közterületfenntartó Vállalat (RADP – szerk. megj.) kezelésében levő ideiglenes szeméttárolóból kötelező módon át kell hordani az 5 év alatt felgyűlt szemetet. Ez a munka kezdődött el, viszont az időjárás nem kedvezett ennek a nagy léptékű szemétmozgatási folyamatnak, ezért terjedt el a szemétbűz a városban. Ezért, amíg szélcsend van, beszüntetik a szemét további mozgatását” – tudtuk meg a bűz eredetére és a lehetséges megoldásra vonatkozó kérdésünkre. 

A szemétmozgásnak tulajdonítja a városba beáradó szagot Emil Boc polgármester és a RADP is. A város frissen újraválasztott elöljárója elmondta, kötelező átszállítani az új tárolóba az ideiglenes szeméttelepen öt év alatt felgyűlt szemetet, és a Transilvania Reporter cikkében ismertetett nyilatkozata szerint „ez az ára annak, hogy 2015 és 2020 között nem lepte el a szemét az utcákat”.  

A napokban Szakáts István kolozsvári aktivista is felhívta a figyelmet a problémára egy Facebook-csoportban. Közzétett egy videót, amelyben megmutatta, hogy az új hulladéktároló központban (CMID) nem kiválogatott hulladékot tárolnak, és néhány nappal később azt is közzétette, hogy a RADP az új cellában lévő szemetet válogatott hulladékkal takarja le.  

Október 1–7. között drónos felvételt készített az aktivista a CMID felett, rámutatva, hogy az új tározó cellájába szortírozatlan hulladék kerül. Bejegyzése szerint 8 cm-nél nagyobb tárgyak nem kerülhetnének a tározóba, de láthatóak 2,5 literes pillepalackok és ötliteres dobozok is. 

Erre vonatkozó kérdésünkre Oláh Emese kabinetje közölte: „A Közterületfenntartó Vállalat közlése szerint az említett hulladék begyűjtéskor nem volt szétválogatva, a szeméttároló munkatársai a helyszínen próbálják szétválogatni a szortírozatlanul érkező hulladékot. Ami a műanyagokat illeti, egyelőre a RADP számára sem tiszta, hogy a fóliákat milyen módon lehet begyűjteni és tárolni, erről egyeztetnek a Környezetvédelmi Ügynökséggel. Amíg ebben a kérdésben döntés születik, a fóliákat is befogadják a CMID-be.”  

Kolozsvár közelében idén májusban nyílt meg az Integrált Hulladéktároló Központ, ahová a megye össze településének hulladéka kellene majd kerüljön. 

Kapcsolódók

Kimaradt?