Választási törvény: Ciolacu szerint, ha az elnök kihirdeti, a voksolás napja nem december 6-a lesz

Attól a pillanattól kezdődően, hogy Klaus Iohannis államelnök kihirdeti a törvényt, amely értelmében a parlament szögezi le a választások időpontját, a szavazás dátuma nem december 6. lesz – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, azt üzenve az államfőnek, hogy hívja konzultációra a parlamenti pártok vezetőit ebben a kérdésben.

„Mi törvényt kezdeményeztünk, amely a parlamentet ruházza fel a joggal, hogy a választások időpontját leszögezze. Az államelnök és a kormány megtámadta a törvényt az alkotmánybíróságon. Az alkotmánybíróság kijelenetette, a törvény nem sérti az alkotmányt. Jelenleg a törvény az elnöknél van, kihirdetés végett: vagy kihirdeti, vagy visszaküldi a parlamentnek. Mihelyt kihirdeti, a választások december 6-i megszervezéséről hozott kormányhatározat érvényét veszíti. Attól a pillanattól kezdődően, hogy a törvényt kihirdetik, ez a dátum nem december 6-a lesz” – jelentette ki Ciolacu az Antena 3 csütörtök esti műsorában.

A PSD elnöke szerint a parlamenti pártok vezetőinek, meghallgatva a szakemberek véleményét, döntést kell hozniuk a parlamenti választások elhalasztásáról, amelyeket az alkotmány értelmében legtöbb 3 hónappal lehet elhalasztani.

„Ha márciusban nőnek az esetszámok, ami nem kizárt ezzel a kormánnyal, akkor az államelnök élhet alkotmányos jogával, és meghosszabbíthatja a parlamenti képviselők mandátumát” – mondta Ciolacu.

(Nyitóképen: Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?