Gyűjtés a csíksomlyói kegytemplom „hangjáért"

Felújításra szorul a csíksomlyói kegytemplom orgonája, mivel az utóbbi időben egyre több probléma van a nem elektromosított, úgynevezett pneumatikus részekkel. Az elmúlt huszonöt év alatt elhasználódtak a bőrök, egyre több a meghibásodás.

A 2012 szeptemberében kezdődő felújítás során a csíksomlyói kegytemplom orgonájának teljes javítására, tisztítására és hangolására, valamint a teljes rendszer elektromosítására kerülne sor. Beépítenének egy Setzer-kombinációt is, amely az orgonistának jelentene segítséget a hangszer regisztráláskor, főleg koncertek alatt.

A csíksomlyói kegytemplom immár több mint 80 éves orgonája minden szentmise állandó szereplője. A hangszer 1930–1931 között épült, és feltehetőleg a templom ötödik orgonája. orgona

Tervezője Geyer József budapesti orgonatervező, a kivitelezők pedig Wegenstein Lipót és fiai voltak, akik saját gyárukban építették fel a 40 regisztert, 3 manuált és 2842 sípot számláló hangszert. Eredetileg 36 szólóváltozata volt, amelyből 4 nyelvsíp.

Az1990-ben elvégzett általános javítás és átalakítás óta – amely Dr.Walter Kindlnek, a temesvári alsóvárosi dóm karnagyának és Hermann Binder nagyszebeni orgonaépítő mérnöknek a nevéhez fűződik – az orgona 40 szólóváltozattal és 2824 síppal rendelkezik. Bár a felújítás alkalmával elektromosították a teljes billentyűvezérlést és a regiszteres vezérlés egy részét, a teljes átalakítás anyagiak hiánya miatt elmaradt.

{loadposition kmn}

A javítási munkálatok előreláthatólag 135 000 lejbe kerülnek.

„Ehhez kérjük azoknak a segítségét, akiknek anyagi lehetőségei megengedik, és fontosnak érzik, hogy a csíksomlyói kegyhely orgonája továbbra is betölthesse szerepét: a jövőben is hozzájárulhasson ahhoz, hogy a lélek, amely Istenre vágyakozik, a dallam, az ének segítségével is közelebb kerüljön Hozzá" – áll a ferences testvérek közleményében.

Részletesebb információk és az adományozáshoz szükséges adatok itt olvashatók.

Kimaradt?