Szerdától kötelező a maszkhasználat Arad megyében csaknem mindenütt

Bezárják a vendéglátóhelyek beltéri egységeit, felfüggesztik a színház-, mozi- és koncerttermek működését, illetve szinte mindenütt kötelezővé teszik a maszkhasználatot szerdától Arad megye több településén, így a megyeszékhelyen is.

Miután a koronavírus-fertőzések átlaga az elmúlt 14 napban meghaladta az 1,5 ezreléket, az Arad Megyei Vészhelyzeti Bizottság kedden eldöntötte, hogy október 14-től, szerdától hét napig, október 20-án éjfélig nem fogadhatók vendégek az éttermek, kávézók és kocsmák beltéri egységeiben Aradon, Kisjenőben, Kürtösön, Nagyiratoson, Fakerten, Székudvaron, Simándon, Tótváradon, Halmágycsúcson, Öthalmon és Nagyzerénden.

A prefektúra közleménye szerint a szállodák és panziók benti éttermei továbbra is működhetnek, de csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki. A többi étterem a teraszokon – ha rendelkezik kültéri egységgel, és az időjárás is lehetővé teszi – fogadhat vendégeket, de illetve elvitelre vagy házhoz szállítva kiszolgálhatja a kuncsaftokat.

A határozat értelmében szerdától hét napig felfüggesztik a játékautomatákat üzemeltető vállalkozások tevékenységét a fent említett településeken. E szerint a játéktermekben, kaszinókban, kocsmákban tilos használni a nyerőgépeket; a fogadóirodák és lottózók működhetnek – a járványügyi szabályok betartásával –, de az azokban elhelyezett „félkarú rablókon” nem szabad játszani.

Szintén a már említett településeken felfüggesztik a mozik, színházak és koncerttermek működését, miként a sportcsarnokokat, valamint az épületeken belüli fitnesz- és edzőtermeket, rendezvényhelyiségeket is bezárják szerdától kezdődően egészen október 20-án éjfélig.

A korlátozás – a fenti településeken – érvényes a piacokra, vásárokra, ócskapiacokra, heti vásárokra, kivéve azokra a részekre, ahol zöldséget és élelmet árusítanak.

Emellett egész Arad megye területén kötelezővé teszik az arcot és szájat eltakaró textil vagy egészségügyi maszk használatát a köztereken, a tanintézmények 100 méteres körzetében, piacokon, vásárokon, a forgalmas helyeken, a közintézmények előtt, ahol várakozni kell, a bevásárlóközpontok parkolóiban, busz- és villamosmegállókban, a nyilvános és magánjellegű összejöveteleken, istentiszteleteken, a települések központi vagy folyóparti sétányain. A maszk viselése reggel hat órától éjfélig kötelező, de azt nem írják, hogy meddig lesz érvényben az előírás.

Több mint 1300 diák tanul online

Az Arad Megyei Tanfelügyelőség keddi tájékoztatása szerint jelenleg 258 iskolaépületben folyik zöld forgatókönyv szerint a tanítás, azaz a diákok teljes létszámban jelen lehetnek az órákon. A sárga forgatóköny 185 iskolában van érvényben, ez azt jelenti, hogy az elemisták, továbbá a cikluszáró évfolyamok (például az ötödikesek vagy nyolcadikosok) bejárhatnak, a többi osztály diákjai viszont felváltva tanulnak az iskolában, illetve online.

A „vészforgatókönyv”, vagyis a vörös jelzés négy tanintézetben van érvényben, azaz az egész iskola az online térbe „költözött” – legalábbis a tanfelügyelőség szerint, míg a prefektúra azt közölte, hogy csak a nagyzeréndi Tabajdi Károly Általános Iskola került „vörös zónába”. (Az eltérés abból adóhat, hogy a tanfelügyelőség azokat az iskolákat is vörös kategóriásnak sorolja be, amelyekben a felújítási munkálatok elhúzódása miatt nem lehet tanítani.)

Egyébként a vörös forgatókönyv egy-egy iskolán belül valamelyik osztályra/csoportra is vonatkozhat, azaz megtörténhet, hogy bár az adott iskola a sárga forgatókönyv szerint működik, valamelyik osztály a koronavírus-fertőzés miatt online órákra kényszerült. Ily módon Arad megyében 50 osztály/csoport (ami lehet összevont osztály is) 1360 diákja érintett jelenleg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?