Járványügyi szigorításokat vezettek be Maros megyében is

Jelentős mértékben emelkedett Maros megyében a koronavírus-fertőzöttek ezer lakosra vetített aránya az elmúlt két hétben, ezért a megyei vészhelyzeti felügyelőség szigorító intézkedések bevezetését rendelte el.

A megyeközpontban és 17 településen múlt héten tértek át az iskolák a sárga forgatókönyvre, azaz a hibrid rendszerben történő oktatásra – 385 oktatási egység a zöld, 188 a sárga, 15 pedig a vörös forgatókönyv szerint működik. A legfrissebb mostani döntés vendéglátóipari egységeket érint.

A Maros megyei vészhelyzeti bizottság megtiltotta, hogy a következő hét napban kinyissanak a vendéglők, kávézók és klubok beltéri termei azon a 17 településen, ahol az elmúlt 14 napban az összes új fertőzött száma meghaladja az 1,5-öt ezer lakosra vetítve.

A rendelet a következő helységekre érvényes: Marosvásárhely, Nyárádtő, Magyaró, Bala, Marosvécs, Koronka, Maroskeresztúr, Oláhkocsárd, Kutyfalva, Tekeújfalu, Mezőbodon, Mezőrücs, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Marosszentanna, és Vajdaszentivány. Ugyanakkor elrendelték, hogy október 14-étől a szállásadók csak saját vendégeiket szolgálhatják ki.

Eközben a Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai Kórház menedzsmentje úgy határozott, hogy korlátozza a beutalások számát és csak sürgős, halasztást nem tűrő eseteket fogad. A döntést, amelyről sajtóközleményben számolt be az intézmény, az egyre aggasztóbb járványügyi helyzet tette szükségessé. Az egészségügyi intézmény bejáratánál felállított sátorban a pácienseknek ismét járványügyi szűrésen kell átesniük, és ezentúl csak és kizárólag a sürgősségi bejáratot használhatják a betegek, akiket hozzátartozóik semmilyen körülmények között nem látogathatnak.

Maros megyében a koronavírus február 6-i romániai megjelenése óta 2497 személy biológiai mintáiban mutatták ki a kórt, hétfőn 82 új esetet jelentettek, ezzel az országban az ötödik legtöbb fertőzöttet jegyző megye. A Maros Megyei Klinikai Kórházba hétfőig a beutalt, igazoltan koronavírussal fertőzött személyek száma összesen 1745 volt a járvány kitörése óta.

Az eddig kibocsátott betegek száma összesen 1459, ebből 552 beteg a kibocsátáskor pozitív, de tünetmentes volt, 733 személy gyógyultan mehetett haza, 174 páciens pedig kérésre hagyta el a kórházat.

Koronavírus-fertőzésben, a Maros Megyei Klinikai Kórházban eddig 145 személy vesztette életét. Itt hunyt el egyébként vasárnap a járvány legfiatalabb romániai áldozata, egy négy éves gyermek, aki a Stratégiai Kommunikációs Csoport közleménye szerint más betegségekben is szenvedett.

Kapcsolódók

Kimaradt?