Tizenhárom Hargita megyei településen hoznak szigorításokat a magas fertőzésszám miatt

Csíkszeredában és 12 másik településen meghaladta az 1,5-öt a kéthetes fertőzési ráta, ezért a Hargita megyei vészhelyzeti bizottság döntése értelmében szigorításokat vezetnek be az érintett településeken.

Két hétre (október 9–23. között) bezárnak a bárok, klubok, szórakozóhelyek, játéktermek és kaszinók Csíkszeredában, Fenyéden, Karcfalván, Gyergyócsomafalván, Csíkdánfalván, Galócáson, Csíkmadarason, Csíkszentmihályon, Csíkpálfalván, Csíkrákoson, Csíkszentmártonban, Madéfalván és Szentegyházán – számolt be az Agerpres hírügynökség. A lottóirodák és sportfogadó-irodák nyitva maradnak. 

Emellett a felsorolt településeken minden, 5 év feletti személynek kötelező a szájat és orrot eltakaró maszkot viselnie a tanintézmények ötven méteres körzetében. A megyei vészhelyzeti bizottság ugyanakkor javasolja a védőmaszk folyamatos viselését lakhelyen kívül, a veszélyeztetett csoportoknak pedig tanácsolják a zsúfoltság kerülését. 

Koncerteket, előadásokat, vásárokat, sporteseményeket csak a jelenleg érvényes közegészségügyi szabályok betartásával rendezhetnek, vallási eseményeken pedig csak az azok helyszínéül szolgáló településen élők vehetnek részt.

A bizottság határozata értelmében ugyanakkor a megye minden településén bevezetik a különböző idősávokat az intézmények nyitására és zárására, és ott, ahol lehetséges, áttérnek a távmunkára. A lakótársulások kötelesek biztosítani a lépcsőházak, liftek fertőtlenítését. A hatóságok szigorúbban fogják ellenőrizni az óvintézkedések betartását – áll még a határozatban.

(Címlapi illusztráció forrása: Gábos Albin)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?