Ezekben a megyékben van jelenleg annyi fertőzött, hogy korlátozásokat vezessenek be

Négy megyében és Bukarestben haladja meg az 1,5-öt az elmúlt 14 napban jegyzett, ezer főre eső megbetegedések száma – az országos vészhelyzeti bizottság hétfő esti döntése szerint azokon a településeken vezetnek be korlátozó intézkedéseket, ahol a fertőzési ráta meghaladja az 1,5-öt. A járvány alakulása településenként nem ismert, ezért a megyei adatokat összegezzük. 

A graphs.ro-n összesített járványadatok szerint október 5-én (ez a legfrissebb) négy településen és a fővárosban haladja meg az 1,5-öt az ezer lakosra vetített fertőzések száma. Bukarestben ez a szám 1,94, Vaslui megyében 1,56, Vâlcea megyében 1,55, Ilfov és Teleorman megyében 1,52. A határon, 1,50-es fertőzési rátával szerepel Bákó megye. 

További érdekességként: az elmúlt két hét adatai szerint Fehér és Brassó megyében 1,39, Kolozs megyében 1,23, Temes megyében 1,09, Kovászna megyében 1,06, Arad megyében 0,94, Szilágy megyében 0,89, Hunyad megyében 0,85, Máramaros megyében 0,84, Bihar megyében 0,81, Hargita megyében 0,67, Szatmár megyében 0,66 és Maros megyében 0,65 ez a szám. 

Raed Arafat belügyi államtitkár és Nelu Tătaru egészségügyi miniszter hétfő esti tájékoztatása szerint ott, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos megbetegedések száma meghaladja az 1,5-öt, korlátozó intézkedéseket vezetnek be – így betilthatják az esküvőket, keresztelőket és más eseményeket, elrendelhetik az éttermek bezárását, valamint az állami intézmények és magáncégek alkalmazottjai áttérhetnek a távmunkára. További részleteket itt olvashat.  

Település vesztegzár alá vonását ott rendelhetnek el, ahol az előző 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve meghaladja a hármat, és fertőzési gócok vannak. Megyei szinten egyelőre sehol nincs ennyi fertőzött, de mint említettük, a települések konkrét járványadatait a hatóságok nem közlik.

(Címlapi illusztráció forrása: cnscbt.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?