FRISSÍTVE - Korlátozó intézkedéseket vezetnek be a fokozódó járványhelyzet miatt

FRISSÍTVE - A vesztegzár bevezetéséig terjedő korlátozó intézkedéseket vezetnek be a súlyosabban fertőzött településeken, és módosul a magas kockázati besorolású országokból érkezők karanténkötelezettségének szabályozása – ismertette hétfő este az országos vészhelyzeti bizottság döntéseit Raed Arafat belügyi államtitkár és Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Az országos vészhelyzeti bizottság döntése értelmében korlátozó intézkedéseket vezetnek be azokon a településeken, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos megbetegedések száma meghaladja az 1,5-öt - jelentette be hétfő este Raed Arafat. A belügyi államtitkár rámutatott, az országos vészhelyzeti bizottság már döntött az intézkedésekről, ezeket kormányhatározatba foglalták, és a megyei bizottságok feladata, hogy helyi szinten alkalmazzák.

Arafat elmondta, ha egy településen az előző 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve meghaladja a hármat, és fertőzési gócok vannak, a megyei vészhelyzeti bizottságnak mérlegelnie kell a település vesztegzár alá vonását; ahol az ezer főre eső megbetegedések száma meghaladja az 1,5-öt, betilthatják az esküvőket, keresztelőket és más eseményeket, elrendelhetik az éttermek bezárását.

Azokon a településeken, ahol az előző 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve meghaladja az 1,5-öt, állami intézményeknek és magáncégeknek egyaránt javasolni kell a távmunkára való áttérést. Egy másik intézkedés értelmében a vallási eseményeken csak az azok helyszínéül szolgáló településen élők vehetnek részt, más településekről érkező zarándokok nem. 

Arafat nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a következő időszakban szigorítják az ellenőrzéseket, ugyanakkor mérlegelik annak bevezetését, hogy ha egy cégnél szabályszegést észlelnek, legalább 30 napra függesszék fel a tevékenységét.

Módosul a karanténkötelezettség

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter azt jelentette be, hogy a magas koronavírus-fertőzöttségű országokból Romániába érkezőknek két napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk, ha csak háromnapos tartózkodásra érkeznek, de ha hosszabb időre, 14 napra karanténba kell vonulniuk, amit hét nap után negatív teszttel kiválthatnak.

A tárcavezető nem részletezte, hogy mely országokból érkezőkre érvényes a teszt- vagy karanténkötelezettség, csak annyit mondott, hogy azok az országok kerülnek majd fel listára, amelyekben nagyobb a megbetegedések aránya, mint nálunk. A listát az Országos Közegészségügyi Igazgatóság (INSP) teszi majd közzé.

FRISSÍTÉS: Közzétette hétfőn késő este a kormány a járvány szempontból magas kockázati besorolású ország listáját, amelyen Magyarország is szerepel. Akik ezekből az államokból érkeznek Romániába, azoknak szerdától karanténba kell vonulniuk.

Az egészségügyi miniszter a nyári enyhítő intézkedések, a nyaralások, a szórakozóhelyek megnyitása, a szeptember 27-i helyhatósági választásokat megelőző kampány következményének tartja a hazai megbetegedések számának növekedését. Tătaru szerint fontos az óvintézkedések betartása a fertőzés terjedésének lassítása érdekében. 

Nagy a nyomás az egészségügyi rendszeren

Raed Arafat arról is beszélt: az új koronavírusos megbetegedések nagy száma miatt nagy nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre. Közlése szerint vasárnap 94 betegáthelyezési igénylést jegyeztek országszerte, több beteget szállítottak helikopterrel a déli megyékből Maros, Bihar, Arad, Temes megyébe. "Ez azt jelzi, hogy egyre komolyabb a nyomás, rendkívül fontos, hogy milyen intézkedéseket hozunk" - fogalmazott.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, a járványhelyzet alakulása elsősorban az állampolgároktól függ, nem a kórházakban dől el. "Csak rajtunk múlik, hogy mennyire telítődnek a sürgősségi osztályok, intenzív terápiás osztályok, a fertőző betegeket kezelő osztályok. Gondoljunk arra, hogy a nem koronavírusos betegeket is kezelni kell a kórházakban. Nekik is joguk van az élethez" - mondta.

(Nyitóképen: Nelu Tătaru | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?