Bezárnak a vendéglők és a kávézók két Kolozs megyei városban

Aggasztó ütemben terjed a koronavírus Kolozs megyében, ezért Désen és Szamosújváron szerdától felfüggesztik a vendéglők és kávézók működését. A megyei vészhelyzeti bizottság hétfőn más szigorításokat is bejelentett.

A testület elnöke, Mircea Abrudan prefektus közölte: jelenleg a három Kolozs megyei COVID-kórház a kapacitása maximumán működik. Majdnem megteltek a helyek az intenzív terápiás részlegeken, ezért egy újabb részleg megnyitására készülnek. Jelenleg 360 súlyos, illetve életveszélyes állapotban lévő COVID-beteget kezelnek a megyében.

„A helyzet egyre riasztóbb. Felkérem Kolozs megye lakóit, viselkedjenek felelősségteljesen, értsék meg, hogy be kell tartani a hatóságok által bevezetett védekezési szabályokat: a maszk viselését, a fertőtlenítőszerek használatát, a biztonsági távolság betartását és a tömegek kerülését” – idézte az Actual de Cluj Mircea Abrudant.

A prefektus közölte, két Kolozs megyei városban, Désen és Szamosújváron az 1000 lakosra számított fertőzések száma az elmúlt két hétben meghaladta az 1,5-öt, ezért ezen a két településen felfüggesztik vendéglők és kávézók beltéri helyiségeinek működését. Ugyanakkor a megyei összes iskoláinak 100 méteres körzetében kötelezővé teszik szerdától a maszkviselést. Ez alól csak az 5 éven aluli gyermekek jelentenek kivételt.

Kolozs megyében hétfőn 83 új koronavírus-fertőzésese esetet jelentettek. Kolozsváron a fertőzöttségi ráta jelenleg 1,33 az ezerhez. Ha ez a szám meghaladja az 1,5-öt, a kincses város vendéglőit is bezárhatják – figyelmeztetett a prefektus.

(Címlapfotó forrása: Mediafax)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?