Kéthetes előrejelzés: többnyire lehűlés és csapadék várható

Lehűl az idő a következő két hétben, bőséges csapadék többfelé előfordul – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) október 5-e és 18-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben a hétfőn mért 26-28 Celsius-fokról október 9-éig 17 fokra süllyednek a maximális hőmérsékletek. Ezt követőn, 12-éig enyhe felmelegedés következik, ismét kellemes, 22-23 Celsius-fokos hőmérséklet lesz a legmelegebb órákban. A második héten ismét visszaesik a hőmérséklet, 18 Celsius-foknál nem lesz melegebb. 

Az éjszakai minimumok hasonló módon változnak, 13-14 fokról 5-re csökkenek, majd 6-8 fokra nőnek. Október 5-e és 8-a között kisebb területeken jelentős mennyiségű csapadék eshet. Újabb esőkre október 13-a után lehet számítani.

A Bánságban és a Körösök vidékén az átlagos maximális hőmérséklet a kezdeti 26-27 Celsius-fokról október 8-ára 17 fokra esik vissza, majd 24 fokra emelkedik, a második hét végén pedig ismét süllyed 20 fok körülig. Eső – helyenként jelentős mennyiségben – 8-áig és 12-e után várható.

Máramarosban az első négy napban meleg lesz, majd csaknem tíz fokos hőmérsékletcsökkenés következik be. A következő hét elejéig enyhén felmelegedik az idő, napközben 22 Celsius-fok is előfordulhat, majd a második hét vége felé ismét lehűlésre kell számítani, 18 fokos maximumokkal. Kiadós esőre október 5-e és 8-a között, illetve október 13-a után kell számítani.

A hegyekben néhány napon belül 9-10 Celsius-fokra hűl az idő, majd a hőmérséklet 15 fokra emelkedik, az időszak végére pedig 9-11 fok várható, a leghidegebb éjszakák, 2-3 Celsius fokos hőmérséklettel, október 9-e körül várhatók. Bőséges csapadék október 5-e és 8-a között, illetve 13-a után lesz.

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?